Bizalom az új rendőrkapitánynak

Írta:  P 2018.09.17.

Az önkormányzat képviselő-testülete szeptember 13-i ülésén egyhangú szavazással támogatásáról biztosította Jánosik Istvánt ezredest, a XVIII. kerületi rendőrkapitányság új vezetőjét.

Az önkormányzat képviselő-testülete szeptember 13-i ülésén egyhangú szavazással támogatásáról biztosította Jánosik Istvánt ezredest, a XVIII. kerületi rendőrkapitányság új vezetőjét, majd elfogadta a korábbi kapitányságvezető, Minyóczki Árpád elmúlt évi beszámolóját. Ughy Attila polgármester a Budapesti Rendőr-főkapitányság képviselője felé megköszönte Minyóczki Árpádnak a kerületi lakosok érdekében teljesített szolgálatát.
A képviselő-testület több pályázat önrészének a biztosításáról, illetve pályázati lehetőségekhez való csatlakozásról is döntött.

VAA 7613 copy
A Városgazda Utánpótlás Akadémia Nonprofit Kft. (VUA) pályázatot nyújtott be a kerületi sportinfrastruktúra fejlesztésére a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez, ami pozitív elbírálásban részesült. Pályázati támogatás segítségével újulhat meg a Csontváry Kosztka Tivadar és a Vajk-sziget Általános Iskolák tornaterme is. Az önkormányzat képviselőtestületi döntésével vállalta a fejlesztések önrészének biztosítását. A felújítások révén a VUA kosárlabda szakosztályában sportoló fiatalok megfelelő edzéslehetősége és a mindennapos iskolai testnevelés színvonalának további fejlődése is elősegíthető.
Az önkormányzat ugyancsak hozzájárult a Lurkó-liget óvodánál egy, az Ovi-Sport program révén megvalósuló 6x12 méteres műfüves focipálya létesítéséhez.
Támogatást nyert több európai uniós projekt, így a Horizont 2020 és a SetUP befogadása. Előbbi az EU eddigi legnagyobb csaknem 80 milliárd eurós költségvetésű kutatási és innovációs programja, amely közvetlenül Brüsszelből pályázható, erős nemzetközi versenyben elnyerhető pályázati forrásokat jelent. A SetUp projekt célja pedig egy új, gazdaságos folyamat kidolgozása az épületek energetikai felújításaihoz.
A XVIII. kerület csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2019-es fordulójához. Az Oktatási Minisztérium 2000-ben hirdette meg ezt a pályázatot, melyen azóta is, minden évben részt vesz Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata. A program a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének lehetőségét biztosítja.
A Piros Iskola Alapítvány kérése volt, hogy az önkormányzat által támogatott Családi napot az iskola helyett a Bókay-kertben rendezhesse meg, részben azért, mert a program sport része kitűnően illeszkedik majd a kerületi sportágválasztóhoz.
A képviselő-testület a továbbiakban is támogatja az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Egyesület értékes munkáját. Mostani döntésével az önkormányzat az egyesület működéséhez szükséges további irodahelyiséget is biztosított a Polgárok Házában.