Vidám nap babáknak, mamáknak

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.09.21.

Az anyatejes táplálás érdekében rendeztek tematikus napot a Pestszentimrei Közösségi Házban (PIK) szeptember 21-én.

Jó program volt a kerületi kisbabáknak és szüleiknek is az a rendezvény, melyet az anyatejes táplálás érdekében rendeztek meg a Pestszentimrei Közösségi Házban (PIK) szeptember 21-én.
Nem csak kisbabák és anyukák voltak jelen a PIK-ben aznap az anyatejes táplálás világnapja alkalmából tartott eseményen, hanem azért néhány apuka is eljött. Ezt a világnapot eredetileg augusztus 1-jén tartják, de a szervező Pestszentimrei Védőnői Szolgálat a nyári szabadságok miatt időzítette erre az időpontra a rendezvényt. Az eseményen a babák és az anyukák, valamint a kerület védőnőin kívül jelen volt dr. Holové Zsolt György, a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Iroda vezetője, Gémesi A. Tünde népjóléti referens, dr Haintz Andrea kerületi tisztifőorvos, Ferencz Irén kerületi vezető védőnő, Sáfrány Ágota intézetvezető főnővér, Mészáros Zoltánné kerületi vezető védőnő.

anyatej1

anyatej2

anyatej3


Mint gyakorló apuka, dr. Holové Zsolt György tapasztalatait osztotta meg, amikor a kisbabás időszak első hónapjairól, az egész család fáradtságáról beszélt.
– Azért is gyűltünk össze ma az anyatejes táplálás megünneplésekor, hogy tiszteletünket fejezzük ki azoknak az édesanyáknak, akik ilyen módon tudtak gondoskodni gyermekeikről – hangsúlyozta a humánszolgáltatási irodavezető.
Gyarmati Krisztina óvodapszichológus A dackorszak közepén című előadása többek között erre a nehéz korszakra kívánta felhívni a figyelmet. Jó tanácsokkal kívánta ellátni a szülőket az ilyen stresszhelyzetek oldására, amelyekhez higgadtságra, nyugalomra, humorérzékre van szükség, ami oldja a feszültséget. Elmondta, hogy a hisztirohamnak is van jelentősége, életkori sajátosság, a fejlődő idegrendszer jele.
Az Anyatejes táplálás, vagy más néven a szoptatás világnapját 1992-től tartják világszerte. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF azért indította el ezt az átfogó programot a csecsemők egészséges táplálása érdekében, mert egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez.
A rendezvényen is elhangzott többek között, hogy a hat hónapon aluli gyermekek számára mindennél fontosabb, hogy anyatejhez jussanak, ám sok nő a munkája és egyéb körülményei hatására feladja a szoptatást. Az anyatejben pedig minden olyan vitamin, ásvány, enzim és antitest megtalálható, amely a csecsemő fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges. Az élet első hat hónapjában nincs szükség sem külön itatásra, sem kiegészítő táplálásra. Féléves kortól már kaphatnak a babák egészséges, a fejlődésüket segítő kiegészítő ételeket, de az anyatejnek – amennyiben ez lehetséges – kétéves korukig az étrendjük meghatározó részének kellene maradnia. Az UNICEF azt is tanácsolja, ha a gyerek igényli, akár éjjel is szoptassák meg az édesanyák.
A rendezvényen felléptek a Zöldliget Óvoda néptáncosai, valamint a hátukra erősített babákkal adták elő táncukat anyukák, s ezt követően ajándékokat kaptak azok a kerületi anyukák, akik sokáig szoptatták kisbabájukat, illetve különösen azok, akik ezen kívül még másoknak is képesek voltak anyatejet adni.