Felezőidő

Írta:  Dz.J. 2018.09.25.

A Kondor Béla Közösségi Ház őszi művészeti évadának második kiállítását nyitották meg szeptember 20-án.

 A Kondor Béla Közösségi Ház őszi művészeti évadának második kiállítását nyitották meg szeptember 20-án. A kiállító festőművész ̶ az immár a 60. életévét betöltött, partiumi születésű, rajzzal, festékkel a híres nagybányai művésztelepen ismerkedő, később a kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen festő-restaurátor szakon végző, 1990 óta Magyarországon élő Sándor József Attila ̶ harmadik önálló kiállításával örvendeztette meg a látogatókat. A művészt s a megjelenteket Varga Ferenc igazgató köszöntötte.
A művész életútjáról szóló s a kiállítást méltató Feledy Balázs művészeti író kiemelte, hogy az ez alkalommal festőként kiállító alkotó, más művészi tevékenységeinek köszönhetően, egy rendkívül izgalmas, önálló művészi pályát tudhat magáénak. Bár életének 60 esztendeje megoszlik a partiumi és magyarországi évek között, az arány egyre jobban eltolódik majd az utóbbi javára.
E kiállítás a felezőidő fölmérése is.

felezo1

felezo2

felezo3


Emberi énjére és művészi munkásságára mesterei: Miklóssy Gábor, Abodi Nagy Béla és Tóth László voltak a meghatározók. Közülük is Miklóssy Gábor művészete és személyisége volt rá a legnagyobb hatással, meghatározva egész eddigi munkásságát.
- Van úgy, hogy valakiben olyan erővel hat szülőföldje művészi gyökerezettsége, hogy e meghatározottság kihat az egész művészi pályájára, és természetesen van olyan, hogy valakire olyan erős hatással van néhai, valamikori akadémiai mestere ̶ esetében tehát egy legenda, Miklóssy Gábor ̶ , hogy annak formaképzéséből, nem epigonként, hanem a világhoz való mély és intellektuális viszonyulásból, filozófiailag is teljes festőiségből szinte mindent átvesz ̶ hangsúlyozta Feledy Balázs.
E kiállításon a színek különleges varázsa, a színárnyalatok gazdagsága ámulatba ejtő. Kínai és mongóliai utazások emlékképei, melyek révén benne élünk a természetben s egy különös művészi világban. S ezt az érzést, hangulatot erősítik a különböző méretű képek, rajzok, vázlatok, akvarellek és olajfestmények. A sejtetés erejével ősi tartalmak lelhetők föl az áldozati képsorozatban: Áldozati hegy és Áldozati oltár képei, melyek lényegükből eredően illeszkednek bele a szakrális művészetekbe. E kiállítás természet és történelem szép művészi egysége.
A művek nyújtotta művészeti élményt gazdagította Kipke Tamás író, aki haikuiból olvasott fel.
A kiállítás október 4-éig tekinthető meg.