Panelek és gyermekintézmények újulnak meg

Írta:  2014.07.08.
Elsősorban energetikai korszerűsítésekről döntött a nyár előtti utolsó ülésén az önkormányzat képviselő-testülete: több iskola mellett megújul egy óvoda és egy bölcsőde is.
Elsősorban energetikai korszerűsítésekről döntött a nyár előtti utolsó ülésén az önkormányzat képviselő-testülete: több iskola mellett megújul egy óvoda és egy bölcsőde is. Ugyanakkor bővül a Thököly úti sporttelep, amely így több olyan fiatalt tud fogadni, akik aktívan kívánják tölteni a szabadidejüket.
Pont került két társasház történetére a Gloriett-lakótelepen: mindkettő megkapta a panelpályázathoz szükséges önkormányzati támogatási összeget, így megkezdődhet a korszerűsítésük. A Gloriett 1008 és 1009 még az előző önkormányzati ciklusban nyújtotta be pályázatát a Panel II. programban, ám az illetékes minisztérium több más pályázat között e társasházakét is jegelte. Egy évvel ezelőtt újra megnyíltak a minisztériumi források, s ekkor már csak az önkormányzati rész elkülönítésére volt szükség a sikerhez. A képviselő-testület tavaly szeptemberben úgy döntött, vállalja a részvételt a pályázaton, ha szakértő vizsgálja meg a két ház műszaki állapotát, amely a pályázat beadásának ideje óta eltelt években nyilván változott, és megállapítja a ténylegesen szükséges összeget. A vizsgálat lezárult, a képviselők pedig döntöttek a két pályázat támogatásáról.

Megújuló iskolák

A panelházak mellett a korábbiakhoz hasonlóan önkormányzati fenntartású intézmények is megújulnak, elsősorban iskolák, valamint egy óvoda és egy bölcsőde.

A Táncsics iskola sikeresen indult egy KEOP-pályázaton, így a tervek szerint egy éven belül újraszigetelik az épület homlokzatát, tetőfelületét, új nyílászárókat építenek be, a fűtés korszerűsítésének keretében kicserélik a kazánt, a hatékony energiagazdálkodás jegyében napkollektorokat és napelemeket helyeznek el az épület tetején, továbbá újakra cserélik a világítóarmatúrákat is. Gyakorlatilag ugyanez történik a Kassa utcai iskolában, a Vándor óvodában és a Fecskefészek bölcsődében is, a Csontváry iskolában pedig a tetőfelületet és a homlokzatot szigetelik, valamint új nyílászárókat és új radiátorokat szerelnek be, illetve fel. A napelemek és napkollektorok alkalmazása összhangban áll azzal – az Európai Unió célkitűzéseihez is illeszkedő – önkormányzati szándékkal, amelyet a kerület vezetősége folyamatosan hangoztat, és az elmúlt évek fejlesztéseiben következetesen meg is valósított: hogy a zöldenergia egyre nagyobb szerepet kapjon az önkormányzat által fenntartott intézmények működtetésében.

Bővül a sporttelep

A Thököly úti sporttelepen júliusban megkezdődik egy új műfüves futballpálya építése. A meglévő élő- és műfüves pálya elsősorban a kerületi egyesületeknek nyújt edzési és játéklehetőséget, e pályák azonban erősen kihasználtak, így egy újabb létesítmény több sportolni vágyót tudna fogadni. A képviselő-testület múlt ősszel vetette fel az újabb pályázat lehetőségét, s azóta az sikeresen le is zajlott. Az új műfüves pálya építési költségeinek 70 százalékát a pályázat kiírója, a Magyar Labdarúgó Szövetség állja, a maradék 30 százalékot az önkormányzat vállalja.