Lehetnénk az elsők

Írta:  K.Gy. 2018.09.28.

Önkéntes tartalékos század felállítására készülnek a kerületben.

Lőgyakorlaton vettek részt a nyár végén a Bókay-kerti napközis tábor résztvevői. Az eseményt kedvcsinálóként szervezte Fehér Károly honvéd százados, aki reméli, hogy a közeljövőben a középiskolásokat is sikerül megszólítani.

tartalekos1

Nem nehéz észrevenni, hogy az olyan fesztiválokon, amelyeken a Magyar Honvédség toborzósátrat állít fel, a gyerekek (többnyire persze a fiúk) szívesen nézegetik az egyenruhákat, és örömmel veszik kézbe – szakember irányításával – a bemutatott kézifegyvereket. Láthattunk ilyet már a Bókay-kertben is. Ennél is nagyobb élményben volt részük azoknak, akik más napközis táborozókkal együtt az egyik nyár végi napon az önkormányzat által biztosított buszokon ellátogathattak a Vágóhíd utcai lőtérre.
– Ezúttal a kisebbeknek volt lehetőségük, hogy légpuskákkal próbára tegyék a tudásukat – mondta Fehér Károly honvéd százados. – A lövészet mellett a KRESZ-t is gyakoroltuk, méghozzá a helyi KRESZ-pályán kerékpárokkal.
Fehér Károly azt is elmondta: tervezik, hogy a közeljövőben középiskolásokat vigyenek hasonló eseményre. A cél természetesen nem a szórakoztatás, hanem az, hogy kedvet kapjanak a fiatalok az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálathoz.

Mit is jelent?

Magyarországon 2004 novemberében szereltek le az utolsó sorkatonák. Sorozás azóta nincs, tény azonban, hogy egy jól képzett tartalékos állományra szükség van – önkéntes alapon. A kormányzat jelentős forrásokat rendelt a hadkiegészítés mögé, és megkezdődött a tartalékos rendszer kiépítése, amelyen belül fontos szerep jut az önkéntes területvédelmi tartalékosoknak.

tartalekos2
– A határvédelem sok erőt von el a honvédségtől. A járásokban azonban szükség van olyan századokra, amelyek, amellett, hogy katonai alaki és fegyveres kiképzést kaptak, felkészültek katasztrófavédelmi helyzetek elhárítására, illetve arra, hogy rendezvényeken, eseményeken segítsék a rendészek munkáját. Ők lennének a területvédelmi tartalékosok – magyarázta Tóth Kálmán önkormányzati képviselő, aki a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökeként és a Vasvári-toborzófesztivál főszervezőjeként jó kapcsolatot ápol a honvédséggel, így a kerületi tartalékostoborzás motorjává is vált.

Itt lehetne az első

Az idei nyár végéig országosan már 7000 önkéntes területvédelmi tartalékos kötött szerződést a toborzóirodákon keresztül a honvédséggel. Ez szép szám, de még messze van attól, amennyi a kormányzati elképzelésben szerepel: a 20 ezertől. A tervek szerint járásonként legalább egy század felállítása volna az ideális, Budapesten kerületenként egy, ám a fővárosban eddig még nem alakult ilyen.
– Szeretnénk, ha a XVIII. kerületben jönne létre az első – árulta el Tóth Kálmán. – A szomszédos Gyálon már működik a század, jó kapcsolatban állunk velük, segítenek.
Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat azoknak való, akik szeretnének tenni valamit a lakóhelyükért. Aki jelentkezik, évente összesen húsz hétvégi napot tölt gyakorlatozással, és vállalja, hogy szükség esetén a felettesek irányításával részt vesz például katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásában. Mindez rendre, rendszerességre és felelősségre szoktat, ugyanakkor egy olyan közösség részévé teszi az önkénteseket – férfiakat és nőket egyaránt –, amelyre máskor is számíthatnak.
– Rengeteg jó példa van előttünk – mutatott rá Tóth Kálmán. – Svájc, Németország, Ausztria rendkívüli módon megbecsüli az ilyen önkéntes szolgálatot. Törekszünk arra, hogy ez nálunk is így legyen.
A képviselő hozzátette, hogy hamarosan létrehoznak a kerületen belül egy olyan tájékoztatópontot, ahol bárki személyesen érdeklődhet az önkéntes tartalékos szolgálatról, és már megkezdődött a kiképzésre alkalmas helyi objektumok kijelölése is.