Nyaralás a Bókay-kertben

Írta:  2014.07.10.
Mi lehet a titka a Bókay-kert nyári táborának? Mert, hogy van, az biztos. Miért is? Mivel hétről hétre, úgy száz fővel több gyereket fizetnek be szülei.

Mi lehet a titka a Bókay-kert nyári táborának? Mert, hogy van, az biztos. Miért is? Mivel hétről hétre, úgy száz fővel több gyereket fizetnek be szülei egy, vagy több turnusra. Két hete 549 általános iskolás töltötte itt nyári szünetének öt napját, a múlt héten már 659-re emelkedett a létszám.

Ahogy mindenütt, a napközis táborban is a hőség az úr. Léptem nyomon felállított fehér sátrak alá húzódhatnak a perzselő sugarak elől a táborozók: a sportpálya mellett, a kisszínpad előtt, vagy éppen a teniszpályák mentén. Nem kizárólag árnyékot kínálnak e pihenők, hol padok, másutt székek és asztalok nyújtanak helyszínt például a kézműves foglalkozásoknak.
A 13 sima raj mellett kézműves, úszó, túrázó, atlétikai, kerékpáros, labdarúgó, röplabda, sportlövő, tenisz, akrobatikus rock and roll, mazsorett, harcművészeti, gitáros, zumba és baranta rajok (jelenleg éppen összesen 18) várják a diákokat. Nem mindegyik szorul bővebb magyarázatra. Akad azonban, amelyikről nem árt többet megtudni. A túra-raj tagjai érvényes BKV bérlettel, méltányos plusz 3000 forintért , a hét három napján máshol és máshol tesznek látogatást. Újdonság a sportlövészet.
– Huszonhat tagot számlál jelenleg ez a raj – avat be Sárik Anikó programszervező.
– Mivel lőnek és mire? – merül fel bennem a kérdés, amint megjelenik előttem a fegyveres gyerekek képe.
– Légpuskával. A futópálya mellett épített pincerendszerben, céltáblára – nyugtat meg Anikó. – A legkisebbek, a hat esztendősök is megállják a helyüket.
A lövészet mellett a tenisz is sláger-rajnak számít, a héten már újabb csoportot kellet indítani a jelentkezők sokasága miatt.

Azt vélné az ember, hogy a mazsorettesek mind csupa lányok, ám láss csodát, egy vállalkozó kedvű fiú is ott múlatta nyári szünetének egy hetét. Meglehet, a szebbik nem miatt választotta a rajt. Sárik Anikó lehűti kaján kedvemet:
– Nagyon ügyesen dobálta a botot a kisfiú, fekete lasztex nadrágjában.
– A gitáros raj mennyire népszerű – érdeklődöm érintettség okán.
– Most mindössze egyetlen tagot számlál.

Jaj, úgy élvezem én a strandot

A játszóház előtti gyepen egymást érik a játékos vetélkedők, labdaversenyek. Legnépszerűbb persze a strand. A zöld füvön mindenütt törölközők tarkállanak.

Az önkormányzat nyári napközis táborának következő turnusai: 07.21.-25., 07.28.-08.01., 08.04-08.08, 08.11-08.15, 08.18-08.22. Befizetés szerdánként 8 és 18 óra között, teljes díj: 436 Ft/nap, a szakrajokba jelentkezés általában plusz heti 3000 Forint. Bővebb felvilágosítás a 06-20-622-28-42 telefonszámon.

– Az úszó rajok nyilván a vízben töltik a napot. A többieknek is hagynak helyet a medencében?
– Természetesen. Egyeztetés kérdése az egész. Amikor az úszók leúszták a maguk idejét, akkor például jöhetnek a focisták, akik később kezdik a maguk másfél órás foglalkozását. Most úgy alakult, hogy tegnap dupláztak az úszók, így ma délelőtt elmehettek a Puskin moziba.
A sors keze! Amint szóba került az egyeztetés, szinte végszóra nyit egy pedagógus az irodába.
– Bocsánat a zavarásért! A strandra hol lehet feliratkozni péntekre?
– Péntekre már nem tudsz – így a programszervező.
– Tudom, de van két raj, amelyik akkor moziba megy. A nyolcas és a kilences.
Anikó néni ki is húzza a falat díszítő listák egyikén az említett rajokat.
– A nyolcas, kilences kihúzva.
– Helyette a rocki és a zumba – diktálja a kollegina.
– Jó, és mondjál légy szíves létszámot.
– Harminckettő.
Mindezt Sárik Anikó gondosan könyveli, hogy továbbra is fennakadásoktól mentesen működhessen az önkormányzat nyári napközis tábora.

Ha kedd és csütörtök, akkor kirándulás

A Puskin moziban egyébként 215 gyerkőc tett látogatást, akik az Így neveld a sárkányodat 2. című alkotást élvezhették végig. További 70 táborozó a Lurdy házban, 120-an hajókiránduláson vehettek részt. Ez utóbbi nem cél volt, inkább eszköz, amennyiben így jutottak el az Óbudai sziget egyedülálló csúszdáiról nevezetes játszóterére.

A tábort fenntartó önkormányzat és az azt működtető Csibész Családvédelmi Központ munkatársai nem feledkeztek meg a különleges táplálkozást igénylő gyermekekről sem. Sertéshús, vagy laktózmentes, netán diétás koszt kérésre egyaránt előre rendelhető a napi háromszori étkezésre.

Kedd és csütörtök a buszos kirándulások napja. Reggeli után irány egy száz kilométeres körzetben kiválasztott látnivaló. Legsikeresebb a Jászberényi Állat- és Növénykert. Az önkormányzat buszában kétrajnyi gyermek fér el, akik az egész napjukat kirándulással töltik. Jászberény mellett rendszeresen ellátogatnak Esztergomba, Visegrádra, a Vácrátóti Botanikus Kertbe. Szintén állandó program a cirkuszlátogatás, a táborban fellépő bűvész, a meteorológiai vetélkedő, lufi hajtogatás, vagy arcfestés és természetesen az aktuális foci tábori vb!