Az EU-ban is a mandátumok számítanak

Írta:  P.A. 2018.10.07.

Szent-Iványi István biztonságpolitikai szakértő volt a Bal18 vendége a legutóbbi közéleti esten.

A Fidesz és Orbán Viktor jelenlegi európai uniós megítéléséről, illetve a miniszterelnök feltételezhető uniós politikai szándékairól és a Sargentini-jelentés lehetséges következményeiről is beszélt Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, korábbi európai parlamenti képviselő a Bal18 közéleti kávézó október 4-i fórumán.
A volt politikus szerint a Sargentini-jelentést követően Magyarország ellen megindított eljárás példaértékű, mivel az EU-ban korábban egyetlen tagállam ellen sem indult hasonló. Ugyanakkor Szent-Iványi István is úgy véli, hogy a magyar uniós parlamenti szavazati jog felfüggesztésének minimális az esélye.

IMG 20181004 182038
A Fidesz európai néppárti tagságával kapcsolatban Szent-Iványi István kifejtette, hogy a Néppártnak sem mindegy, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokon hány mandátumot szerez.
Arra a kérdésre, hogy az Európai Unió miért nem lépett fel sokkal határozottabban már 2014-ben Orbán Viktor és a Fidesz ellen, Szent-Iványi István úgy válaszolt, hogy az uniós parlament sem működik másként, mint bármely ország parlamentje.
- Ott is a mandátumok számítanak, a hatalomban maradás a fontos kérdés az uniós politikusok számára is. Az is elmondható, hogy Nyugat-Európában van egy általános vélekedés a kelet-európai népekről, ami szerint ezekben az országokban az embereknek szükségük van egy erős vezetőre. Amíg nyugaton nem érzik veszélyesnek az általuk képviselt nézetekre az ilyen vezetőket, addig nem foglalkoznak azzal, hogy az adott országban milyen belpolitikai intézkedéseket hoz. Orbán Viktor ezt lépte át azzal, hogy 2015-ben megtalálta a nyugatnak kellemetlen témát, a menekültek kérdését. Nem is feltétlenül az akkor érkezőkre, hanem a már Európában élőkre célozva, akiknek az integrálására nem tudott az EU sem megoldást, ezért inkább nem is beszélt róla - foglalta össze Szent-Iványi István.