Jól halad az alacskai kameraprojekt

Írta:  2014.07.13.
A XVIII. kerületi önkormányzat saját anyagi forrásainak felhasználásával fejleszti a térfigyelő kamerahálózatot.
A XVIII. kerületi önkormányzat saját anyagi forrásainak felhasználásával fejleszti a térfigyelő kamerahálózatot. A tervek szerint az Alacskai úti lakótelepen kilenc kamerát telepítenek még ezen a nyáron. Az alacskai fejlesztésen kívül a Lakatos-lakótelepre is figyelmet fordít a kerület vezetősége: itt négy új kamera kihelyezését tervezik.

Az önkormányzat kiemelt feladatként kezeli Pestszentlőrinc-Pestszentimre közbiztonsági rendszerének folyamatos fejlesztését. A térfigyelő kamerarendszer bővítése újabb nagy kiterjedésű lakóterületek felügyeletét teszi lehetővé a XVIII. kerületi Rendőrkapitányságon működő térfigyelő szolgálat számára.

Mindent látni fognak

A térfigyelő kamerák elhelyezéséről az önkormányzat a rendőrkapitányság szakembereinek véleményét figyelembe véve döntött. A kamerák beszerzése után várhatóan augusztusban megkezdődik a telepítés.
– Az Alacskán élők várják a fejlesztést, jómagam is találkoztam olyan lakóval, aki olvasta, hogy bővül a térfigyelő rendszer és érdeklődött a részletekről – mondta Csabafi Róbert (fenti képünkön), a körzet fideszes önkormányzati képviselője. – Valamennyi kamera kiemelt helyen van, a rendőrség szakemberei jól átgondolt koncepció alapján ajánlották a helyszíneket. Várhatóan lesz kamera, többek között, a Krepuska Géza sétány és a Nemes utca sarkán, a Királyhágó utca, Alacskai út és Nemes utca találkozásánál lévő körforgalomnál, illetve a Csörgőfa utcában is. Úgy gondolom, hogy egy ilyen rendszernél egy esetleges bűncselekmény rögzítésén kívül legalább olyan fontos az is, hogy a felvételek segítségével felismerhető legyen a menekülő iránya, útvonala. Bízom a rendőrök hozzáértésében, mert a térfigyelő kamerák jelenléte a kerület más részein már bizonyította, hogy segíti a bűnmegelőzést vagy a felderítést.

Az Alacskai-lakótelepen egyébként a betörések okozzák a legtöbb gondot. A kameráknak, illetve az általuk lefedett terület nagyságának köszönhetően remélhetőleg csökkenni fog az effajta bűncselekmények száma. Rossz hír a bűnözőknek az is, hogy a lakótelep kiépítéséből adódóan nem igazán tudnak majd elbújni a 360 fokban elforgatható elektronikus őrszemek elől.

Újra parkolhatnak

Az alacskai térfigyelő hálózat létrehozásán kívül az önkormányzat tervei szerint a Lakatos-lakótelepen lévő kamerarendszer is bővül az idén. Itt most négy kamera szolgálja a lakosság biztonságát, ezt akarják megduplázni.
– Sajnos az itteni kamerarendszert 2010 előtt eléggé hiányosan építették ki. A kamerák által nem látott helyeken gyakori a benzinleszívás és a nyakláncletépés – tájékoztatott Kádár Tibor, a körzet fideszes önkormányzati képviselője. – A négy új kamera kihelyezésével szeretnénk a lakótelepnek ezeket a fehér foltjait megszüntetni, biztonságosabbá tenni.
A négy kamera egyikét az Aranyeső és a Mikszáth Kálmán utca sarkára tervezik.
– Ennek köszönhetően ismét birtokba vehetnek majd egy 24 férőhelyes parkolót az itt élők, akik a lopástól, rongálástól félve évek óta nem szívesen állnak ide az autóikkal – hívta fel a figyelmet az e téren várható kedvező változásra is Kádár Tibor.