Aranyat érő ász a Bókay-kertben

Írta:  R.F. 2018.10.17.

Hat év alatt már közel száz fiatalt tanítottak meg a sportág alapjaira.

Aki „törzssportoló” a Bókay-kertben, az tudja, mit takar a hat éve bejegyzett Golden Ace Sport and Tennis Club, amelynek az ügyvezető igazgatója Hasuly Yvette, a sportigazgatója pedig Valkusz Tamás. Ők mesélnek arról, mi is az a Golden Ace?
- Négy salakos és négy kemény pályát működtetünk, s elmondhatom, hogy „fejlődőképes” a klub, mert a tagjaink száma a százhoz közelít – mondja Valkusz Tamás sportigazgató, akit Hasuly Yvette azzal egészít ki, hogy örömükre egyre nő a tenisziskolájukba járó, a sportágat ott megtanulók száma. Ez is halad a száz felé, egészen pontosan 90. Ahhoz képest, hogy éppen csak hat évesek vagyunk, örvendetes ez a magas szám. Nem akarok hazabeszélni, de fiatal egyesületként nagy ismeretségnek és népszerűségnek örülhetünk.
Ebben, mármint az elismertségben lehet lubickolni, de csak addig, ameddig az újabb és újabb feladatok nem találják meg az Arany Ászt, ami az egyesület nevét (Golden Ace) takarja a tenisz sport hivatalos nyelvén, angolul.


Lelkes amatőrök is


Valkusz Tamás elmondja, hogy a Magyar Tenisz Szövetség és a lőrinci egyesület is a sportág utánpótlásbázisát igyekszik bővíteni és fejleszteni, de hozzáteszi azt is, hogy nem csak a fiatalokért pattog a labda a Bókayban, mert nem csak a versenyteniszre helyezik a hangsúlyt.

VAA 2316 copy

VAA 7406


-Vannak felnőtt kezdőink, valamint hatvan fölötti teniszezőink, akik a mozgás és néhány estben a társaság kedvéért játszanak lelkesen, sőt a csapatversenyek indulói is. Szeretek én mindenkit, aki bennünket választ, de ezek, ahogy mondani szokták, lelkes amatőrök, még közelebb állnak hozzánk.
Új divat a sportágban az úgynevezett Play and Stay módszer, amelynek legfőbb célja, hogy minél több ember megismerkedjen a tenisszel, sajátítsa el az alapjait. Ez, amint a nevéből is kitűnik, részvétel- és nem teljesítmény orientált.


Nem drágább, mint más


-A legfontosabb, hogy az adott személy sport-, és sikerélményben részesüljön – folytatja a sportigazgató. - A siker, hogy stílszerű legyek, az ász, ebben az esetben másodlagos… Sokan gondolják úgy még ma is, hogy teniszezni drága dolog, nem engedhetik meg maguknak. Ez nem igaz. Ebben a fázisban, a pályafutás első szakaszában nem drágább, mint bármelyik más sportág.
Mondanivalóját azzal támasztja alá, hogy az eszközöket és a pályahasználatot az edzéseken térítésmentesen biztosítják a tanítványoknak.
Megtudjuk, hogy a Play and Stay (6-10 évesig) és a korosztályos (10-18évesig) versenyeket rendeznek télen is, nyáron is, ezzel segítve, hogy a gyerekek versenyzővé érjenek, s a maximumot nyújtva juthassanak el a felnőtt korig, vagy akár a nemzetközi szintig.

 

A jövő bajnokaiért


-Ez persze csak úgy és csak akkor működik, ha már a kezdetektől a jót tanítjuk, mert egy-egy hibásan rögzült mozgást nehéz megszüntetni. A kemény edzésekkel az a célunk, hogy minél hosszabb ideig tartó koncentrálásra való képességet alakítsunk ki, s talán mondanom sem kell, hogy a küzdeni tudást is - mondja Hasuly Yvette.
S ha valakinek kétségei maradtak, hogy „jó hely-e” a Golden Ace, annak csak annyit, hogy Valkusz Tamáson túl még három másik szakember is azért fog ütőt nap nap után a Bókayban, hogy felfedezze a jövő bajnokait.
Bár tudnivaló, hogy a tenisz egyéni sportág, a korosztályos csapatversenyek során mindenki azt érezheti, hogy a Golden Ace-ben csapatsportágként működik…


Legyőzni önmagunkat…


De mi kell ehhez?
Széles bázisú (magyarán: sokak érdeklődésére számot tartó) utánpótlás tenisziskola, ahol a tökéletes technika megtanulása és megtanítása mellett a nem nélkülözhető kőkemény versenyzői tulajdonságok fejlesztése is cél.
Ahogy a két szakember egyöntetűen fogalmaz.
-Nem versenyistálló a Golden Ace. Ellenkezőleg, játszva próbálunk meg tanítani a sikerért, függetlenül attól, hogy a sportban meg kell tanulni megküzdeni önmagunkkal is.
S hadd tegyünk még hozzá annyit: nem árt. ha néha le is tudjuk győzni önmagunkat.