Mutasd meg magad!

Írta:  K.Gy. 2018.10.17.

Felvidéki testvérvárosunk gimnáziumával működik együtt a Sztehlo iskola.

Nagyon sok területen jelenthet előnyt egy testvérvárosi kapcsolat. A Sztehlo gimnázium diákjai például felvidéki testvérvárosunk, Szepsi középiskolásaival közösen vehettek részt egy uniós pályázaton, amely a tehetségfejlesztés hatékony módszereinek megtalálását segíti.

sztehlo1

sztehlo3

Szilvásvárad Magyarország legszebb fekvésű településeinek egyike, aki járt már ott, biztosan visszavágyik a Bükk lejtői közé. A táj, a helyi kristálytiszta vízben nevelt pisztráng és a számos turistaút vonzza a hegyeket kedvelő kirándulókat. A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 13–17. évfolyamos diákjai azonban most már nemcsak e vonzó jellemzők miatt zárták a szívükbe Szilvásváradot, hanem azért is, mert a település adott helyet a nyáron az uniós Interreg-program keretében szervezett tehetséggondozó tábornak.

Együtt könnyebb

Az Interreg egy olyan pályázati lehetőség, amelyik az Európai Unió tagországain belüli intézményeknek, szervezeteknek lehetőséget nyújt a nemzetközi együttműködésre egy-egy választott témában. A Sztehlo 2017 óta vesz részt a programban a felvidéki Szepsi település magyar nyelvű iskolájával, a Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközponttal közösen.

 

interreg


– Az együttműködés alapját a testérvárosi kapcsolat adja – mondta Vicziánné Salla Ildikó, a Sztehlo iskola igazgatója. – Partnerintézményünk ugyanolyan fontosnak tartja a tehetséggondozást, illetve az azt szolgáló hatékony módszerek megismerését és alkalmazását, mint mi. Közös munkánkat az önkormányzat is támogatja, amiért rendkívül hálásak vagyunk.

Irány a Tátra!

A két iskola együttműködésével megvalósuló projekt a Talented Life nevet kapta. Fő célja – teret adva a tapasztalatok és a know-how átadásának a tehetséggondozásban –, hogy közösen dolgozzanak ki egy innovatív programot a tehetséges diákok támogatására. A program alapelemei: a tanárok továbbképzése a mentori és az életvezetési készségek tekintetében, az innovatív tanítási módszerek megismerése, cseretanárprogram és közös diáktáborok szervezése, mint amilyen a szilvásváradi is volt.
– A táborba általános iskolások és gimnazisták egyaránt érkeztek. Összesen 54 diák és 11 kísérő vett részt a két partner intézményből – tájékoztatott az igazgatónő. – A tanulók a saját érdeklődési körüknek megfelelő foglalkozásokba kapcsolódhattak be, akár többet is kipróbálhattak a széles palettáról: sport, társasjáték-készítés, festés, rajzolás, linómetszés. A tehetségfejlesztő foglalkozások mellett szakértők által vezetett személyiségfejlesztő tréningek tették még változatosabbá a programot. Élve a helyszín adta lehetőségekkel, természetesen nem maradhatott el a Szalajka-völgyi kirándulás, a vezetett éjszakai túra az erdőben és a lipicai ménest bemutató kiállítás megtekintése sem.
Vicziánné Salla Ildikó elmondta, hogy a közös munka a jövő évig folytatódik. Ebben a félévben cseretanárprogrammal igyekeznek újabb tapasztalatokat szerezni, januárban pedig sporttábort szerveznek a Tátrában.