Így festenek ők

Írta:  T.L. 2018.10.18.

A Magyar Festészet Napja ünnepségsorozat keretében nyílt kiállítás október 15-én, Így festünk mi… címmel a Városháza Galériában.

A Magyar Festészet Napja ünnepségsorozat keretében nyílt kiállítás október 15-én, Így festünk mi… címmel a Városháza Galériában. Huszonkét kerületi művész mutatta be alkotásait, amelyeket éppen a festészet napjára való készülés ihletett.
Az, hogy milyen remek képek születtek festőink ecsetjei nyomán, az már megszokott tőlük, de az, hogy ilyen rövid idő, csupán néhány óra alatt, - méghozzá megadott napon -, az már kevésbé. Október 6-án a Kondor Béla Közösségi Házban és környékén ültek művészeink a vászon előtt, s mindenki szeme láttára születtek műveik, ezekből nyílt kiállítás a Városháza Galériában, amely zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Bevezetőként Frech Gábor előadóművész, fafaragó verselt és muzsikált, majd Ughy Attila polgármester a következő személyes élménnyel kezdte megnyitó beszédét:

igyfest1

igyfest2

igyfest3

igyfest4


-Amikor én tanultam rajzolni az iskolában, ami bevallom, nem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé, mindig azon tűnődtem, hogyan is kéne a megadott témát feltenni a rajzlapra? Milyen boldog voltam, ha sikerrel jártam… Öröm végig nézni ezeken a képeken, amelyek a befogadóból különféle érzelmeket váltanak ki – ez a képzőművészet egyik legnagyobb ereje egyben-, ami bizonyítja, hogy nemcsak az adó, hanem a vevő is mennyire fontos, és milyen hangulatban van éppen. Azért is jó ez a közösségi tér itt a Városházán, mert, aki ide betér ügyeit intézni és látja a különféle alkotásokat, kicsit oldódik benne a feszültség, áthangolódik és a kapott művészeti élménytől talán, rendszeres tárlatlátogatóvá válik. Ha ezt elérjük, már megérte ezeket a városházi kiállításokat megrendezni.
Dr. Feledy Balázs művészeti író dicsérte az itt látható műveket és alkotóit, majd ezt mondta:
-A műteremből, a festő magányából való kimozdulás, megmutatni egymásnak, a közösségnek az alkotás folyamatát, rendkívül fontos a művész számára, bár van, aki nem szívesen hagyja el a komfort zónáját. A festészet napjához kötött kollektív festészet nagy kihívás, hiszen nincs borzasztóbb, mint szűkös időkeretben alkotni! Másik döntő kérdés, vajon kész van-e a kép? Itt több kép kész lett, ám vannak, amelyeket még be kell fejezni, de így is izgalmas alkotások születtek.
Varga Ferenc, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója, a rendezvény házigazdájaként végezetül azt emelte ki, hogy a közös festészet kitűnően alkalmas közösség építésre is. A kiállításon –, amely a hónap végéig látható hivatali időben – Czinkl Mónika fotói segítségével bepillantást nyerhetünk az alkotási folyamatba.