Kiállítás és könyvbemutató

Írta:  2014.07.21.
A Krúdy-kör kiállításmegnyitóval egybekötött zenés irodalmi estet tartott július 17-én a Zila Kávéházban.
 
Borombovits Magdolna festőművész kiállítását Kanizsa József író, költő, kritikus, a Magyar Kultúra Lovagja, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára nyitotta meg.
A festőművész 15 évig ét Ausztráliában, ahol festészetet tanult.
– Először az olajfestészet alapjait sajátítottam el – fogalmazott Magdolna. – A következő állomás Johan Lawry magániskolája volt, ahol egy szélesebb és átfogóbb oktatásban volt részem. A tanárom a tengerentúlon is elismert művész, a freskó festészettől kezdve nagyon sok irányzat művelője. Ezzel párhuzamosan Peter Fostertől aktrajzolást tanultam. Ezen nagyszerű művészek biztatására jelentkeztem a melbourne-i Swinburne University of Art, modern festészet szakára.
A festőművész 2000-ben jött haza és itthon folytatta művészi pályáját. Megismerkedett Simon M. Veronikával, a Munkácsy-érmes Kunst Meister festőművésszel, akinek iskolájában több kurzust is elvégzett.
– Ma már mesterkurzusok korrepetitora vagyok – mondta Borombovits Magdolna. – A tanulást soha nem lehet abbahagyni – tette hozzá.
A festőművész Gárdonyban él és itt alapította meg a Tóparti Festőiskolát, amelyet három éve vezet, és közben megnyitotta Budapesten a Benczúr Festőtanodát, ahol jelenleg is tanít.
A tárlat megnyitóját követően az irodalomé volt a főszerep. Kanizsa József
L. Kovács Eszternek a Török basa, hol a hasa? című életmódkötetét mutatta be. A szerző matematikus lévén, felállította, bebizonyította a tételt: lehet fogyni, és meg lehet tartani a kívánatos testsúlyt. A könyv írója a fogyókúrájának történetét mondja el a könyvben. Nem csupán azt írta le, hogy mit evett, mit nem és mit csinált, hanem megpróbálta megmagyarázni a hogyanokat és a miérteket...
A következő bemutatott kiadvány a Beteg voltam, meggyógyultam című könyv volt, amely 57 igaz történetet tartalmaz a gyógyulásról. A kötet megjelenésnek előzménye az, hogy az Élő Irodalom - Élő Könyv Műhely prózaíró pályázatot írt ki. A szerzők valós gyógyulástörténeteket osztanak meg az olvasókkal, ahogyan egy-egy betegségből megtalálták a kiutat, kilábaltak, felépültek, meggyógyultak.
A műsorban Kerék Benjámin Dominik gitárművész működött közre.
Borombovits Magdolna festőművész tárlata augusztus 18-ig tekinthető meg a Zila Kávéházban.