Jogi segítségnyújtás a kormányhivatalban

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.10.29.

Akár az egyszerűbb, akár a bonyolultabb, jogi szakértelmet igénylő ügyekben segítséget nyújt a XVIII. kerületi Kormányhivatal a hátrányos helyzetben lévőknek.

 

Akár az egyszerűbb, akár a bonyolultabb, jogi szakértelmet igénylő ügyekben segítséget nyújt a XVIII. kerületi Kormányhivatal a hátrányos helyzetben lévőknek. Ennek az állami szolgáltatásnak köszönhetően megkaphatják a megfelelő jogászi támogatást mindazok, akiknek a helyzete nem teszi lehetővé, hogy ügyvédet fogadjanak. Sőt még a közüzemi szolgáltatók űrlapjainak kitöltésében is segít a hivatal.

VAA 6054 copy

Az élet szinte minden területén hozunk olyan döntéseket, intézünk olyan ügyeket, amelyek során szükséges, hogy ismerjük a jogainkat, a kötelezettségeinket, a lehetőségeinket vagy éppen a lehetséges következményeket. Ha valamilyen állami vagy önkormányzati támogatást igénylünk, akkor is fontos tudnunk, mire vagyunk jogosultak, milyen feltételeknek kell megfelelnünk, de számos peres vagy nem peres ügy részesei is lehetünk életünk során. Akinek nincs lehetősége ügyvédet fogadni, könnyen hátrányt szenvedhet az ilyen ügyek során, azonban az állam a kormányhivatalokban elérhető jogi segítségnyújtással ingyenes segítséget nyújt számukra.

Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. Kerületi Hivatala a Városház utca 16. szám alatt hétfőn 13.30–18 óra, szerdán 8–12 és 13–16 óra között, míg pénteken 8–12 óra között tart ügyfélfogadást. Áldozatsegítésben hétfőn, kedden és csütörtök délelőtt is várják az ügyfeleket. Amennyiben valakinek bármilyen további kérdése van, a 06-1/896-2104-es központi telefonszámon állnak rendelkezésére.


– Az állam segíti az anyagi szempontból rászorulókat abban, hogy érvényre juttathassák a jogaikat. Peres ügyekben akár ügyvédi képviseletet is biztosítunk szükség esetén, nem peres ügyekben pedig tanácsadással, beadványok és egyéb iratok megszerkesztésével segítjük az érintetteket – mondta a lapunknak dr. Hodruszky Csaba, Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. Kerületi Hivatalának vezetője. A hivatalvezető hozzátette, hogy az ügyfélszolgálati tevékenységük során egy bonyolultabb űrlap kitöltésében, kérelmek megfogalmazásában vagy szerződések elkészítésében is segítenek a kerületi hivatal szakértői. – Akár azzal is megkereshetnek bennünket, ha a közüzemi szolgáltatással kapcsolatban van szükség segítségre.
A jogi segítségnyújtásért a XVIII. kerületi Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Osztályához lehet fordulni. A peren kívüli, illetve peres ügyekben való jogi segítség igénybevételéhez először egy támogatási kérelmet kell benyújtani a kerületi hivatalhoz, de már ennek kitöltésében is segítenek. A szolgáltatás az ügyfél anyagi helyzetének függvényében lehet teljesen ingyenes, de az is előfordulhat, hogy az állam legfeljebb egy évre megelőlegezi a szolgáltatás díját.