Halloween a Lakatoson

Írta:  B.Z. 2018.11.01.

Nagy buli volt: Halloween-esti felvonulás a Lakatos úton és környékén.

A gyerekeknek mindenképpen jó szórakozás volt, de a látottak szerint a felnőttek is kivették a részüket október 31-én azon a halloween eseményen, amelyen a Lakatos úton és a környék utcáin vonultak végig a kerület kísértetnek öltözött gyermekei és szüleik.
Alig fél órával az esemény előtt még semmi nem utalt arra a Lakatos úton, hogy ott valami esemény készül. Szinte kihalt volt a környék, s csak az Eötvös Loránd Általános Iskolával szemközti üzletek miatt állt meg egy-egy autó, amely hamarosan odébb is állt. Aztán egyszer csak kísérteties alakok tűntek fel a környék utcáiból. Kisebbek és nagyobbak, akik közül az alacsonyabbak kezében többnyire valamilyen világító lámpás volt, közelebb érve pedig csontvázszerű alakok bontakoztak ki az egyre leszálló sötétségből. Fél hatra tele lett az iskola előtti tér az immár vidáman halloweenező kerületi gyerekekkel és szüleikkel.

VAA 1153 copy

VAA 1159 copy

VAA 1172 copy

VAA 1198 copy


Több százan gyűltek össze a találkozási helyen különböző jelmezekbe öltözve és ijesztően kifestve. Volt olyan anyuka, aki ugyancsak csontváznak öltözött, hasonlóan a két fiúgyermekéhez, illetve találkozhattunk olyan ismerős családdal, akiknél a kisfiú festette ki a lehető legrémisztőbb arcúra a szüleit. Látható volt tehát a jelmezeken és a félelmetes arcfestéseken, hogy a családok hosszadalmasan készültek az eseményre.
Aztán amikor elindult a menet világító lámpásaival és egyéb fénylő eszközökkel a Lakatos úton és a környező utcákban, egészen különleges látványt mutatott a környéken lakók számára. A viszonylagos sötétségben gyaloglás kicsi fénypontjaiként, a gyerekek örömére egy-egy úgynevezett csokipontot állítottak fel a szervezők, ahol csokin kívül cukrot, kekszet és még üdítőt is kaphattak a résztvevők.
A halloween a kelta újév ünnepéből indul ki, mely november 1-jére esett. Ezen a napon a kelták megköszönték a napistennek az éves termést, és mert hitük szerint a holtak ekkor vándorolnak át a túlvilágra, állatáldozatokat mutattak be a sötétség és halál istene előtt. Úgy tartották, hogy a holtak kikelnek sírjaikból, hogy új testet találjanak maguknak, ezzel esélyt kapva egy új életre.
Ezért újévük előestéjén – október 31-én – a papjaik tüzet raktak, melynek parazsából reggel minden családnak adtak, hogy otthonaikban ők is tüzet gyújthassanak, elűzve így a gonosz szellemeket. Újév napjától kezdve állatbőröket aggattak magukra, és három napos ünnepet tartottak a holtak istenének tiszteletére.
A legenda mai követői számára az ünnep egyik fő jelképe a töklámpás, amellyel az angolszász országokban „a gyermekek halloween-i jelmezekbe öltözve, csoportosan járnak házról-házra, ahol a Trick or Treat” (Cukrot vagy csínyt) jelszót kiabálják, az ajtót nyitó házigazda pedig általában édességet tesz a kosarukba.
Hasonlóan a pestszentlőrinci eseményhez, ma már Amerikában is elterjedtebb az a szokás, hogy a gyerekek az őket idegenektől féltő szüleikkel együtt mennek ki az utcára egy-egy ilyen helyi felvonulásra. A korai sötétedés ezúttal is megadta a kellő hangulatot az eseménynek, ahol a gyerekek biztosan emlékezetes élményeket szereztek, hiszen ritkán van részük hasonlóan borzongató, mégis vidám estében.