Kertészek a közbiztonságért

Írta:  P.A. 2018.11.08.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre 70 ezres faállományának gondozása sok feladatot ad a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Közterületi kertészeti osztályának.

Gyakran szólnak az országos hírek kidőlt fákról, leszakadt ágakról, az általuk okozott károkról, balesetekről. Pestszentlőrinc-Pestszentimre 70 ezres faállományának gondozása sok feladatot ad a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Közterületi kertészeti osztályának. A munkájukhoz hozzátartozik a veszélyt jelentő fák kiszűrése is.

gallyazas copy

– Általában betegségek, fagyás, kiszáradás vagy a talaj túlzott felázása miatt válhatnak veszélyessé a fák, ilyenkor törhetnek, dőlhetnek, károkat okozhatnak, embereket veszélyeztethetnek. A veszélyesnek ítélt fákat dokumentáljuk, fotózzuk, és a kerületi főkertésszel történő egyeztetés után cselekszünk. Megpróbálunk esélyt adni a beteg fáknak is. Először visszavágjuk, gallyazzuk őket, így a 70 százalékuk életben maradhat. Éves szinten mintegy 6000 fát gondozunk, 300–400 fát gallyazunk, és megközelítőleg ötvenet vágunk ki – mondta Haigl Béla, a közterületi kertészeti osztály vezetője.

Általában minden évben márciustól érkeznek rendszeresen a lakossági bejelentések a Városgazda ügyfélszolgálatára a kiszáradt ágak és az elpusztult fák miatt. Ilyenkor hetente 40–70 bejelentést is tesznek a kerületiek. Urai László, a közterületi kertészeti osztály művezetője elmondta, hogy vannak olyan fafajták, amelyekre fontos fokozottan figyelni.
– Az eper-, fenyő-, meggy- és cseresznyefák hajlamosak gyökerestül kifordulni, ha nagyon felázik a talaj körülöttük. Ha valamelyik fa törzse körül repedezett a talaj, az már jelenthet valamit, érdemes rá odafigyelni. Problémákat okozhatnak a csúcsszáradásra hajlamos fafajták is, ilyen például az akác-, a nyár-, a juhar- vagy a csörgőfa. Ezekről a letörő száraz ágak, gallyak eshetnek le. Mindig megvizsgáljuk a fák törzseit, ágait, leveleit, hogy mi állhat a száradásuk hátterében, és ennek ismeretében gondozzuk őket.