Tegyünk együtt a környezetért!

Írta:  Városkép 2018.11.19.

Még két napig tart a lomtalanítás a kerületben.

 

A XVIII. kerületben november 7-én, az első lomkikészítési nappal kezdődött meg a lomtalanítás. Ughy Attila polgármester arról tájékoztatta a lakosságot közösségi oldalán, hogy ezzel egy időben elindul az illegális szemétlerakók elleni „hadjárat” is. Széles összefogás keretében dolgozzák ki azt a cselekvési tervét, amellyel megelőzhető az illegális szemétlerakók kialakulása.

lomtalanítás1 va

lomtalanítás2 va copy

lomtalanítás3 va

„Ma Lévai István Zoltán alpolgármester vezetésével az illetékes hatóságok rendkívüli egyeztetést tartottak, hogy a november 7-től kerületünkben zajló lomtalanítás során kialakuló illegális szemétlerakásokat a lehető leghatékonyabban megakadályozzuk és felszámoljuk, a potenciálisan veszélyeztetett pontokat folyamatosan megfigyeljük és ellenőrizzük. A teljes cselekvési terv holnap, a közbiztonsági kabinet rendkívüli ülésén nyeri el végső formáját” – olvashattuk Ughy Attila Facebook-oldalán október 30-án.
Ez jó hír, hiszen sajnos még mindig nem mindenki érzi úgy, hogy a környezet tisztasága rajta is múlik. Ezért a lomtalanítással egy időben el is kezdődik Pestszentlőrinc-Pestszentimre „nagytakarítása”.
A kerületi önkormányzat az FKF Nonprofit Zrt. munkatársaival, a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel és a mezőőrséggel összefogva a közbiztonsági kabinet ülésén elfogadott cselekvési terv kidolgozásával, végrehajtásával igyekszik majd tisztán is tartani a lakókörnyezetet. A megelőzéshez azonban a lakosság segítségére is szükség van. Ezért, ha bárki azt tapasztalja, hogy a kerületünkben valahol illegális szemétlerakás történik, értesítse az önkormányzatot vagy a rendőrség munkatársait, és bátran készítsen felvételeket akár telefonnal is.

 

Lakossági lomtalanítás


A XVIII. kerületben november 7–21. (lomkikészítési napok) között lesz az éves, külön díjazás nélküli lomtalanítás.
Az FKF Nonprofit Zrt. az ingatlanok tulajdonosait, használóit a lomtalanításról, illetve a lomok kikészítésének pontos időpontjáról a postaládájukba eljuttatott hírlevélben tájékoztatja. A társasházakban kifüggesztett plakátokon is olvashatnak a lomkikészítés pontos időpontjáról, amit minden esetben pontosan be kell tartani.
Közterület-szennyezési szabálysértést követ el az, aki nem a megjelölt időpontban készíti ki a lomokat, ezért a kerület közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében csak az FKF Nonprofit Zrt. hivatalos tájékoztató levelében megjelölt napon, 18 óra után készíthetik ki a lomokat a lakosok!
A háztartásokban keletkező veszélyes hulladék átadása a hírlevélben megadott ideiglenes gyűjtőpontokon történik a lomok kihelyezését követő napon.
Az FKF Zrt. arra kéri a lakosokat, hogy a lomtalanítás során ne helyezzenek ki a háztartásokban naponta képződő kommunális hulladékot, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot, veszélyes, illetve a veszélyes hulladékok körébe tartozó hulladékokat, építési törmeléket, zöldhulladékot, szénport, hamut, elkülönítetten gyűjtött üveg-, papír-, műanyag- és fémhulladékot, gépjárműroncsot.

 

A lomok kihelyezése


„Kérjük, hogy a lomokat az ingatlanok előtti, az FKF Nonprofit Zrt. járműveivel jól megközelíthető közterületre (ne az úttestre!) helyezzék ki. A zöldterületek megóvása érdekében ne helyezzenek ki lomokat a lakótelepeken az épületek előtti zöldfelületekre.
A hatályos jogszabályok alapján a lomtalanításkor az utcára kitett hulladék a hulladékgazdálkodási koordináló és vagyonkezelő (NHKV Zrt.) tulajdona, emiatt ha azt más, azaz nem a közszolgáltató viszi el, az lopást követ el, és számolnia kell a jogi következményekkel. Ennek megakadályozására is kérjük, hogy csak a tájékoztatóban megjelölt időpontban tegyék ki a hulladékot.
A lomtalanítást követően FKF Zrt. munkatársai elvégzik az úttest takarítását, azonban az ingatlan előtti járdaszakasz, illetve terület tisztaságának biztosítása az ingatlan tulajdonosának, illetve üzemeltetőjének vagy használójának a kötelessége.
A lomtalanítás szabályainak betartását a polgármesteri hivatal közterület-felügyeleti csoportja és a rendészeti szervek ellenőrizni fogják.
Ha olyan feleslegessé vált dolgokat szeretnének kidobni, amelyek megítélésük szerint még jó állapotban van, használható, érdemes azokat az FKF Nonprofit Zrt Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában leadni, amely a XVIII., Besence utca 1/A szám alatt található” – áll az FKF Zrt. tájékoztatójában.
Ha kérdésük, észrevételük van a lomtalanítással kapcsolatban, az FKF Zrt. honlapján (www.fkf.hu) és a 06-80-353-353-as ingyenesen hívható zöld számon lehet tájékozódni.

 

Cselekvési tervA kerületi közterület felügyelet a mezei őrszolgálattal, polgárőrséggel és a XVIII. kerületi rendőrkapitányság részvételével, kiegészülve a Fővárosi önkormányzat rendészeti igazgatóságával közösen kiemelt járőrszolgálatot szervez a lakossági lomtalanítás idejére, megelőzve az illegális szemétlerakók kialakulását. A 24 órás, megerősített kiemelt szolgálat az érintett – különösen a más településekkel határos – területek teljes lefedésével járőrözik majd annak érdekében, hogy meghiúsítsa a szabálysértéseket.
Amennyiben a lakosság bárhol illegális szemétlerakást észlel, kérjük az alábbi elérhetőségen jelentse a hatóságoknak, hogy mielőbb intézkedni tudjanak:
+ 36-30-581-7310 (Közterület felügyelet).