Felújul és megújul

Írta:  2014.08.01.
A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának munkatársai gőzerővel dolgoznak, hogy őszre megújulva, korszerűsítve várják a gyerekeket az oktatási intézmények, a rendelők betegeiket, vagy éppen a közlekedés legyen biztonságosabb.
Noha a nyár a vakáció, a szabadságok, a pihenés ideje, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának munkatársai gőzerővel dolgoznak, hogy őszre megújulva, korszerűsítve várják a gyerekeket az oktatási intézmények, a rendelők betegeiket, vagy éppen a közlekedés legyen biztonságosabb.

Az iskolák, óvodák és bölcsődék karbantartása, felújítása a Magasépítési osztály elsődleges nyári feladata. A munkálatokra előirányzott összeg az előző évekhez képest az évi 60 millió forintról nettó 171 millió forintra emelkedett. Vegyük sorra mely intézmények várják majd ősszel megszépülve, megújulva gyermekeinket.
– A legnagyobb volumenű beruházás a Kandó Téri Általános Iskola bővítése – avat be a részletekbe Lepsényi Tibor, a Városgazda Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának igazgatója. – Három új tantermet alakítunk ki, a hozzá tartozó vizesblokkal és tálaló konyhával.
Már megkezdődött a három tanteremből álló úgynevezett Módszertani Központ építése. A Városgazda készíti az épület építészeti, erősáramú és gyengeáramú részét, a kerítés hálózatot, a belső úthálózat térburkolatát, illetve elvégzi a kertészeti feladatokat.
– A Brassó Utcai Általános Iskola oktatási kapacitásának növelése érdekében a gondnoki lakásából tanteremet alakítunk ki – folytatja Lepsényi Tibor.

A Kastélydombi iskola gondnoki lakását politechnikai teremmé alakítják, továbbá három szertár közötti válaszfal eltávolításával újabb tanterem segíti majd az oktatást. Megtörténik a tornaterem bejáratának áthelyezése, illetve a folyosó átrendezése, a belső udvaron pedig tároló rész épül.
– Itt a kézilabda pályára terítünk új aszfaltszőnyeget – teszi hozzá Lepsényi igazgató.
Augusztus végéig zajlik az Eötvös Lóránd Általános Iskola 1500 négyzetméteres területének rendezése, parkosítása.
– Ez egy komoly, 16 millió forintos beruházás. Hasonlóan nagy munka, közel 10 milliós értékben a Bambi bölcsőde belső udvarának teljes újjáépítése – így a Városüzemeltetési Divízió vezetője.

284 feladat 150 millió értékben

Lássuk röviden, milyen egyéb munkák várnak a magasépítőkre. A Gloriett Általános és Sportiskola vizesblokkjának teljes felújítása, a külső nyílászárók javítása, a Gulner Gyula Általános Iskolában mozgáskorlátozottak számára bejárati rész kialakítása, az Eötvös Lóránd Általános Iskola rendezvénytermének felújítása, a Karinthy Frigyes Gimnázium három vizesblokkjának felújítása, a Kapocs Utcai Általános Iskola tanári parkolójának automata kapuval való felszerelése, a parkoló világításának kiépítése, a betonozott udvar felújítása, SOFI-ban pedig az esővízvezetők cseréje.
Ugyancsak a nyáron kerülnek sorra a rendes éves karbantartások: tantermek festése, lambériázása, parkettázása kisebb vizes javítások, elektromos hálózatok felújítása, világítás korszerűsítések, intézményi ablakcserék, fűtésrendszerek felújítása , hidegburkolat cserék. 22 iskolában, 30 óvodában és 11 bölcsődében, összesen közel 284 feladatot végeznek el 149,7 millió forint értékben.

Munkák a föld alatt

A mélyépítő osztály is helytáll a nyáron. A Béke téri rendelő csatornahálózata folyamatosan eldugult a gyökérbenövések vagy éppen a nem megfelelő lejtés miatt, ezért át kellett építeni, majd’ a teljes rendszert, s új vízelvezető hálózat épült. A munkálatok során megszűntették a régi emésztőt, így a szennyvíz közvetlenül a közterületi csatornahálózatba ömlik.

Az ősszel kezdődő a szociális és egészségügyi intézményi karbantartás és felújítás közel 20 millió forintba kerül majd, illetve szeptember végére 45 szociális lakás felújítását kell elvégeznie a Városgazdának önkormányzati megrendelésre, mintegy 30 millió forintból.

A Thököly úton lévő rendelőben június első felében a hétvégén, sőt még éjszaka is dolgoztak, hogy mielőbb elvégezhessék az épület három szintjén a hideg és meleg víz, valamint a cirkulációs vezetékek cseréjét. Tervbe vették a tetőszigetelés javítását, és egyéb karbantartási feladatok elvégzését.

Fő a biztonság

Közelmúltban két kereszteződést sikerült biztonságosabbá tenni: a Szurmay - Nagybecskerek, illetve a Szurmay - Nagyszalonta utcák találkozásánál. Ezek mellett az úttest teljes mértékű szintemelésével minden irányból lassabb haladásra kényszerülnek az autósok. A Nyíregyháza utcában két további szintemeléses forgalomlassító építése, a Tövishát utcában pedig az óvoda részére egy újabb parkoló megépítése szerepel a nyári tervek között.
Javában zajlik a járdaprogram, amelynek során hét és fél kilométer szakasz újul meg.
Befejeződött a Nagyenyed utca. 4. alatti parkoló bővítése, így további négy férőhelyet és egy újabb szilárd burkolatos beállást tudnak biztosítani az ott lakók számára.

Közösségi kert, emlékpark, agóra

Új beruházásként önkormányzati megrendelésre elindult a Lakatos lakótelepen a Tér-köz pályázat keretében egy közösségi kert építése. A szakmailag összetett feladatban részt vesznek a divízió egyéb szakterületei, vagyis a mélyépítésen kívül a kertészet és játszótéri karbantartók.
– Három egység egyike a közösségi kert, amit már birtokba vehettek az ott élők – világosít fel Lepsényi Tibor. – E mellett a nyár végéig felépül a másik két egység: egy emlékpark és egy agóra.