Korlátozni kellett a résztvevők számát

Írta:  Gönczöl András 2018.11.17.

A Haza és Haladás Országos Történelmi Tanulmányi Versenynek adott otthont a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma november 15-én.

Egy verseny, amely országos, sőt országosan elismert. Egy verseny, amelyet 18. alkalommal rendeztek meg. Egy verseny, amelyre hatvan csapat jelentkezését tudták elfogadni az ország szinte minden szegletéből. A budapesti kerületi csapatokon túl ismét kitett magáért a vidék is. Hogy csak néhány települést említsünk: Várpalota, Nyíregyháza, Nyékládháza, Makó, Szolnok, Kecskemét, Székesfehérvár, Taksony, Szigetszentmiklós, Bénye–Káva, Vác, Komló és Dunaharaszti.

haza1

haza2

haza3

haza4


Hol itt, hol ott, de szinte mindenhol feltűnt dr. Grünvald Mária, a Felnőttek Gimnáziumának igazgatója, a verseny szervezője, akit az esemény végén sikerült megkérdeznünk.
– Az idei verseny témái Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Batthyány Lajos életpályája, munkássága, a magyar reformkor, az 1848-as polgári forradalom, a leverést követő megtorlás, a kiegyezéshez vezető út, a dualista berendezkedés voltak. A zsűrizés feladatát Závodszky Géza, az ELTE tanára, számos tankönyv szerzője, egyben a zsűri elnöke, valamint Katona András és Baják László, a történész szakma elismert képviselői látták el.
Az írásbeli, tesztjellegű feladatsor megoldására 45 perc állt a versenyzők rendelkezésére, mindezt két csoportban és laptopon teljesítették. Az általános iskolásokra és a gimnazistákra azonos feladatok, témák vártak.
A legjobb öt-öt általános és középiskolás csapat már döntősnek tekinthette magát. A tanulmányi verseny zárószakaszában szóbeli vizsga következett, itt többek között villámkérdésekkel, szituációs feladatokkal kellett megbirkózniuk a diákoknak.
Minden résztvevő a szép emlékeken túl ezüstcímerrel, vászontáskával, tollal és oklevéllel gazdagabban térhetett haza. A tíz döntős csapat tagjainak nyakát ezüstlánc is díszítette.
A versenyt a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Közművelődési és Sport Közalapítvány, valamint a Sapere Aude 18 Alapítvány támogatta.