Méltó emlék Kondor Bélának

Írta:  K.Gy. 2018.11.19.

Emlékszoba és különleges kiállítás a Tomory múzeumban.

 

Hosszú évek munkájának, rengeteg tervezésnek és egyeztetésnek köszönhetően az önkormányzat az örökségvédelmi előírásoknak megfelelően felújíttatta a Bókay-kert mellett kihasználatlanul, elhanyagoltan álló épületet, az egykori Herrich–Kiss-villát. A terv az volt, hogy a Tomory Lajos Múzeum a Kondor Béla sétányról ide költözzön át, és ezzel létrejöjjön egy színvonalas, a helytörténeti értékeket érdekesen és méltó környezetben bemutató központ, amely turisztikai célpontként is szolgálhat. Az első nagy lépés megtörtént, az épület megújult, a múzeum november 14-én hivatalosan is birtokba vehette az új otthonát.

Mit rejt a látványtár?

Már a megnyitó után néhány nappal, november 17-én különleges napra invitálták ide az érdeklődőket: csoportosan, tárlatvezetéssel tekinthették meg a látványtárat.
– A múzeumi munka iránt érdeklődők tudják, hogy egy múzeum sokkal nagyobb mennyiségű anyagot őriz, mint amennyit egy adott pillanatban a tárlókban láthatnak – mondta Heilauf Zsuzsanna intézményvezető. – A látványtárban tematikusan, csoportokba rendezve ennek az anyagnak egy részét mutatjuk be.

P1160186
Tehát egyfelől olyan tárgyak kerültek itt össze, amelyeket az érdeklődők már láthattak tematikus tárlatokon – ilyen a repüléstörténeti anyag vagy a játékmackó-gyűjtemény –, másfelől olyanok, amelyek eddig nem szerepeltek a közönség előtt. A tárlók között bolyongó látogatók ezen a napon lelkendezve ismerték fel gyerekkoruk kedves játékait, használati tárgyait, a régi utcanév- és közlekedési táblákat.

Az első Kondor-szoba

A látványtár mellett a múzeum létrehozott egy olyan emlékszobát is, amelyik a maga műfajában szenzációnak számít. Szabó Zsófia Lilla művészettörténésznek, a képzőművészeti gyűjtemény kezelőjének a kutatásai alapján állították össze az Ekevasba fogott madárszárny – Kondor Béla a repülés vonzásában című kiállítást, amellyel végre sikerült a gyermekkorát Pestszentlőrincen töltő polihisztor első állandó emlékszobáját kialakítani. Ebben festmények, metszetek, grafikák, illusztrált könyvek, hangzó és interaktív anyag emlékezik nemcsak Kondor személyiségére és munkásságára, hanem a kerületi kötődésére, az ugyancsak innen induló Szécsi Margithoz, illetve Nagy Lászlóhoz fűződő barátságára is.
– Az eredeti Kondor-művek többségét más múzeumoktól kölcsönöztük, némelyik csak néhány hónapig lesz nálunk – hívta fel a figyelmet Heilauf Zsuzsanna.
Érdemes tehát a közeljövőben ellátogatni a Herrich–Kiss-villába. (Bővebb információ a www.muzeum18ker.hu oldalon.)

P1160178