Mátyás király a Kondorban

Írta:  Temesi László 2018.11.27.

A Mátyás Emlékév zárásaként gálaműsorral tarkított eredményhirdetést tartottak a Kondor Béla Közösségi Házban.

A Mátyás Emlékév zárásaként gálaműsorral tarkított eredményhirdetést tartottak a Kondor Béla Közösségi Házban november 23-án a kerületi diákok és felkészítő tanáraik részvételével, s egyben kiállították a legszebb képzőművészeti alkotásokat.

Mátyás király, illetve szellemisége jelent meg a színházteremben, ahol Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte a megjelenteket ezekkel a szavakkal:

matyas2

matyas1

-Nagyon örülök, hogy a kerület méltón emlékezett meg jelentős királyunkról, aki Európa egyik legerősebb államává tette Magyarországot. Rendkívül művelt, reneszánsz uralkodó volt, ha valakire nagyon büszkék lehetünk, akkor őrá mindenképp. Kerületi diákjaink méltón próbáltak megemlékezni e nagy uralkodónkról és pályázatunkra igen szép munkákat küldtek be.

Valóban, a legjobbakat láthattuk is a művelődési központban – a tanulók hét kategóriában versenyeztek. A programot az önkormányzat, a Kondor Béla Közösségi Ház és az Ady Endre Általános Iskola állította össze Bayer Erika önkormányzati ifjúsági referens segítségével, aki lapunknak elmondta, hogy több száz kerületi tanuló fantáziáját mozgatta meg Mátyás király.

-Az első három helyezett értékes könyvet kapott népszerű királyunk életéről, tetteiről, míg az első kettő helyezett jövőre részt vehet egy autóbuszos kiránduláson Miskolcon, ahol a cél a diósgyőri vár megtekintése, így személyes élményt is gyűjthetnek a reneszánsz korról – tette hozzá. Varga Ferenc házigazdaként – mint a közösségi ház igazgatója – köszöntötte a díjátadó gála közönségét.

-Mi mindig szeretettel várjuk az ifjú alkotókat, akiknek a művei díszítik most falainkat – mondta. – Ez egy komoly megmérettetés volt a számotokra, nagyon színes, és gazdag összkép lett a végeredmény.

A gálán a Bourdon zenekar játszott a díjkiosztó után reneszánsz dalokat, majd a díjazottak Racsits Erchard kerületi cukrász és vendéglős jóvoltából egy igazi reneszánsz lakomán vehettek részt.

Íme a győztes pályázók: Stépán Réka, Warm Júlia (zászlókészítő kategória), Palánkai Attila, Topolyai Áron (pajzskészítő), Erdős Ildikó (iniciálé), László Evelin, Bodar Regina (báb, díszlet), Csiki Anna Csenge, Petrovai Emma Róza (rajz), Baráth Bence, Farkas Petra (Lego-makett), Vörösmarty és Gulner iskola csapata (történelmi ki mit tud?)