Varga Ferenc 60 – Szürkület

Írta:  Temesi László 2018.11.27.

LX-Szürkület címmel nyílt kiállítás november 19-én a Városházi Galériában.

LX-Szürkület címmel nyílt kiállítás november 19-én a Városházi Galériában, amely december 5-ig tekinthető meg. Az LX a kiállító művész, Varga Ferenc kerek évfordulójára, azaz a 60. évre utal.

Ahhoz képest, hogy ezt a szürke címet (Szürkület) viseli a tárlat, meglehetősen színes képek köszöntek ránk a falakról. S egy színes egyéniséget ismerhettünk meg a festőművész személyében, akinek – meglepő módon – ez az első önálló kiállítása! Varga Ferencet jól ismerik a kerületben, hiszen, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatójaként szinte havi rendszerességgel nyit meg kiállításokat, de most kivételesen őt „nyitották meg”… Ughy Attila polgármester például barátjaként köszöntötte a megnyitón a szerény művészt:

varga1

varga2

varga3

-Varga Ferenc művészete, egy nehezen definiálható „háromság” középső tagjaként, közvetítő szereplőként funkcionál a hiányérzet és a beteljesülés között, és ezért mi csak hálásak lehetünk – mondta. – A művész azon túl, hogy értéket teremt számunkra, közvetíti is az értéket a Kondor Béla Közösségi Ház élén. Látva képeit, műveit, Varga Ferencet elsősorban olyan kérdések foglalkoztatják, hogyan lehetne összeegyeztetni a banális szimbólum-, formarendszert új tartalom megjelenítésével, ezzel más kontextusba helyezve a megszokott, nem egyszer a giccs határait súroló jelképes alakokat, formákat egy több rétegű üzenet közléséhez. Így választotta például, a macskát festményei főszereplőjévé. Ismerjék meg szeretettel és értőn alkotásait.

Dr. Feledy Balázs művészeti író ekképp méltatta Varga Ferenc munkásságát:

-Azt eddig is tudtuk, hogy Varga Ferenc profi szervező, jó művésztanár, tárlat-rendező, de azt csak most tudtuk meg igazán, első önálló kiállításán, hogy remek művész is, akinek ugyan már láttam évek alatt egy-egy alkotását különböző tárlatokon, de így egyben soha! Itt derült ki a számomra, hogy nagy tapasztalattal rendelkező alkotóról van szó, aki törekszik az eredeti látásmódra és sokféle technikával dolgozik, sokféle témát dolgoz fel, s szimbólumokkal operál. Várom második önálló kiállítását!

A megnyitón Strausz Eszter és Vörös László muzsikált.