Természetes vitaminokkal védekezhetünk

Írta:  P.A. 2018.11.30.

Érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást.

Az influenzajárvány ciklikusan jelenik meg az európai kontinensen, így Magyarországon is. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak enyhébb téli időjárási körülmények között fordul elő, hanem nagy hidegben is.
– Az időjárás nem mérvadó a betegség kialakulásában. A kontinentális éghajlaton a hideg tél olyan értelemben előnyös, hogy az itt lévő kártékony, egészségre ártalmas baktériumok, vírusok és a növénytermesztés kártevői elpusztulnak – mondta dr. Szebényi Attila.

 

Megéri az árát


A védőoltást minden évben igyekeznek az aktuális vírusmutációhoz igazítani.

influ
– Az idei vírussal szemben várhatóan hatékony lesz a vakcina. Mindenképpen ajánlom a beadatását, mert az oltás, függetlenül az influenzavírustól, erősíti az immunrendszert, így más fertőző betegségekkel szemben is éberebben védekezik a szervezetünk – tanácsolta Szebényi Attila. – Ajánlott a beadása kismamáknak, a veszélyeztetett krónikus betegségekben, légúti vagy cukorbetegségben szenvedőknek, az elesett állapotú betegeknek. Ugyanígy a szociális közösségekben, tanintézményekben dolgozóknak. A sokat utazóknak szintén ajánlom. Az oltás sok esetben ingyenes, de egyébként sem drága.
Az influenza elleni védőoltás október közepe óta elérhető, de még senki nem késett el a beadatásával, mivel a védettség két-három héten belül kialakul.

 

Gyógyító láz


Egészséges felnőttek esetében az influenzát néhány nap alatt legyőzi a szervezet immunrendszere. Orrfolyás, köhögés és torokfájás esetén tüneti kezelés szükséges, illetve elegendő, de ha nem enyhülnek a tünetek, mindenképpen orvoshoz kell menni.

Sokat tehetünk a megelőzésért

Az influenza tüneteit szinte mindenki jól ismeri. A gyengeség, elesettség, hőemelkedés vagy láz, hozzá torok- és fejfájás, orrváladékozás, köhögés jelzi, hogy elkaphattuk a betegséget. Mint megannyi más betegség ellen, az influenzával szemben is a megelőzés a legjobb orvosság. Ehhez az orvosok kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag táplálkozást javasolnak. A zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztása mellett a rendszeres mozgás és a bőséges folyadékbevitel is szükséges. Természetesen fontos a higiénia is, mivel a kórokozó cseppfertőzéssel terjed, a gyakori kéz- és arcmosás sokat segíthet a megelőzésben.

 


– Az idősebbeknek viszont ajánlott azonnal orvoshoz fordulniuk, és a gyerekeket is el kell vinni az orvoshoz. Arra is ügyeljünk, hogy az arcüregi, homloktáji fájdalom, a szúró mellkasi fájdalom, illetve a három nap után sem múló láz szövődményekre utalhat – figyelmeztetett Szebényi Attila.
Fontos tudni, hogy láznak gyógyító szerepe van, ezért csak 39 fok fölött szükséges csillapítani, akkor azonban feltétlenül. A gyógyulás időszakában az orvosi javaslat sok pihenés – de nem ágyban feküdve – és friss levegő, amit gyakori szellőztetéssel biztosíthatunk.