Sokat tudtak az első világháborúról

Írta:  P.A. 2018.12.03.

Hét általános iskola nyolc csapata vett részt az első világháború befejeződésének 100. évfordulója alkalmából rendezett történelmi versenyen.

Hét általános iskola nyolc csapata vett részt az első világháború befejeződésének 100. évfordulója alkalmából rendezett történelmi versenyen november 28-án az Eötvös Loránd Általános Iskolában. A változatos feladatok során a történelmi tudás mellett a kreativitás és a gyors gondolkodás is számított a csapatok teljesítményének végső értékelésekor. A résztvevőket Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte.

tori1

 

tori2

tori3

A feladatokat a versenyt szervező és lebonyolító Eötvös iskola történelemtanárai állították össze. Szűcs Ákos főszervezőként és a játékos vetélkedő moderátoraként minden résztvevő teljesítményét nagyon pozitívan értékelte.
– Ezen a vetélkedőn is kiderült, hogy a mai gyerekeket nagyon érdekli az első világháború időszaka. Számukra ez egy izgalmas történelmi korszak, jól lehet őket motiválni arra, hogy tanuljanak róla, szívesen teszik. A háborút követő évek eseményei, a trianoni szerződés pedig érzelmileg is hat rájuk. Izgalmas versenyt vívtak, és magas színvonalon tejesített valamennyi csapat, hiszen az elérhető összpontszámot tekintve az első három mögötti helyezettek is hatvan százalék fölötti eredményt értek el.
A feladatok révén sokszínűen sikerült bemutatni a háború történéseit. A tárgyi tudást felmérő kérdések mellett érdekes volt a plakátkészítés, s izgalmas a Kémjelentés nevű játék, amiben számos adatot kellett pontosan továbbítani a csapattagoknak egymás között, majd a végén kiderült, hogy mi maradt meg az eredeti információkból.
A zárófeladat kvízjátékához a modern technika szolgáltatta az izgalmakat. A csapatok egy-egy tablet és az arra készült alkalmazás segítségével kapták a villámkérdéseket, s így válaszolhattak rájuk. A program azonnal megmutatta, hogy melyik csapat válaszolt helyesen, és hogy közülük melyik volt a leggyorsabb. A 21 kérdés többségét szinte mindenki helyesen válaszolta meg, így sokszor csak a gyorsaságért kapott pontok döntöttek.
A verseny első helyezettje a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola „A három nagy” csapata lett, a második a Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskolából a Triumvirátus, a harmadik pedig a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola lánycsapata, a Piros 1.