Meggyújtották az első adventi gyertyát

Írta:  B.Z. 2018.12.03.

Hetedik éve minden első adventi hétvégén megrendezi az Együtt Pestszentimréért Egyesület a gyertyagyújtó ünnepséget.

A Jézus megszületését ünneplő karácsonyt megelőző várakozási időszak négy adventi hétvégéje közül az elsőn, december 1-jén ünnepélyes keretek között gyújtották meg Pestszentimrén az első gyertyát. Annak ellenére, hogy az idény eddigi leghidegebb napja volt, sokan jöttek el a Hősök terére, ahol a helyi iskolák tanulói adtak műsort játékkal, népszokásokkal, irodalommal és énekkel.

VSZ 4017 copy

VSZ 4028 copy

VSZ 4013 copy

VSZ 3942 copy


Hetedik éve minden első adventi hétvégén megrendezi az Együtt Pestszentimréért Egyesület a gyertyagyújtó ünnepséget. Ezúttal a Hősök terére hívtak minden kerületi érdeklődőt a műsoros estre és a közös gyertyagyújtásra, ahol lelki útravalót adott Blanckenstein Miklós római katolikus pap és Háló Gyula baptista lelkész. Az önkormányzatot Ughy Attila polgármester és Lévai István Zoltán alpolgármester képviselte.


Újjáéledő hagyományok


Ughy Attila a beszédében nem annyira az ünnep szakrális és lelki részéről, hanem inkább a közösségépítő és -teremtő oldaláról szólt, ami jellemző Pestszentimrén, hiszen az utóbbi évtizedben ez már a sokadik olyan meghonosodó szokás itt, amelyik jelzi, hogy a kerület kisebbik településrésze élő közösséggé kezd alakulni.
A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik e közösség építésének a munkáját magukra vállalják, legyenek pedagógusok, civil szervezet munkatársai vagy szülők, akik elhozzák ezekre az eseményekre a gyermekeiket.
– Nagyon sok olyan hagyomány kezd újjáéledni ezen a településrészen, amely bizony hosszú ideig, akár egy-egy emberöltőig is hiányzott a kerületből. Kívánom, hogy az adventi gyertyagyújtás is olyan ünnepi alkalom legyen, amire tizenöt-húsz év múlva is úgy tudunk emlékezni, mint a XVIII. kerületi közösség egyik legfontosabb decemberi eseményére. Hogy erre van esély, azért külön köszönet illeti az Együtt Pestszentimréért Egyesületet.


Jól ünnepelni öröm


Blanckenstein Miklós atya a karácsony eredetéről beszélve érdekességként említette, hogy a keresztények néhány száz évig nem ünnepelték Jézus születésnapját, csak halálának és feltámadásának az idejét.
– Aztán egyszer csak azt mondták, hogy ez kevés, legyen több ünnep, s így született meg a karácsony. Na de milyen ünnep az, amelyre nem készülünk? Ahogy a húsvétra is készülődtek az emberek heteken keresztül, úgy aztán a karácsonyra szintén. Ez lett a várakozás ideje. Volt idő, amikor hat hétig készültek, máskor egy hétig, majd végül a római katolikusok között ez a várakozási időszak négy hét lett.
Miklós atya feltette a kérdést: hogyan is kell jól készülni egy ünnepre?
– Ez a katolikusoknál nagyon izgalmas, mert vasárnaponként mindig felolvasunk egy olyan szentírási szakaszt, amely egy-egy várakozót mutat be, például Keresztelő Szent Jánost vagy a Szűzanyát. Jól ünnepelni úgy lehet, hogy először is végiggondolja az ember, hogy kit ünnepel, kikkel ünnepel.


Nagy ajándék


– Az ünnep mindig öröm – tette hozzá az atya. – Nemcsak étkezés, hanem ajándékozás is, noha a XIX. századig nem volt különösebben nagy karácsonyi ajándékozás. Ezt követően jött szokásba, hogy a gyerekeknek édességet, gyümölcsöt adtak, ma pedig már minden rekordot megdönt ilyenkor a boltok forgalma. Mert ahogy Jézus örömet szerzett nekünk a megszületésével és a megváltásával, úgy mi is igyekszünk karácsonykor egymásnak örömet szerezni.
Ebben az időszakban a legtöbb templomban – és ez nem csak a katolikusoknál van így – eljátsszák Jézus születését.
– Ezt hívjuk pásztorjátéknak. Nálunk is, a katolikus templomban, négy iskola jelentkezett, hogy a karácsonyi ünnepségét ott szeretné megtartani zenével, énekkel, játékokkal, aminek nagyon örülünk. Advent első estéjén mindig emlékezzünk arra, hogy ez az idő nagy ajándék. Szívből kívánom mindenkinek, hogy jól készüljön az örömszerzésre, majd karácsony napján, szentestén mindenki boldogan mondhassa a másiknak, hogy szeretlek, s aki keresztényként is ünnepel, akkor azt: Jézusban szeretlek.


Gyermekek éneke


Az ünnepi műsorban felléptek többek között a Kapocs utcai iskola énekesei, szavalói, akik az egyik olyan iskolából jöttek, amelynek tanulói a Szent Imre-templomban tartják majd a karácsonyi műsorukat. Ebből adtak ízelítőt az adventi gyertyagyújtás alkalmából összegyűlt közönségnek. Szavalattal, énekkel léptek fel még a Szenczi, az Ady és a Kastélydombi iskola diákjai is.
Ughy Attila gyújtotta meg az első gyertyát, amelyről aztán egyenként továbbadták a lángot a közönség soraiba, hogy az előzetesen kiosztott mécsesek megvilágíthassák az adventet ünneplő teret. Az önkormányzat és az Együtt Pestszentimréért Egyesület jóvoltából az ünnepi alkalom résztvevőinek pogácsával is kedveskedtek a szervezők, s az ezekben a napokban beálló hidegben a gyerekeket felmelegítette a forró tea, a felnőtteket pedig az igen finom forralt bor.