„Hol írhatom alá?”

Írta:  G.A. 2018.12.14.

Betekintés a rendőrség ismert és kevésbé ismert munkájába.

Talán a rendőrségi épület rendsugárzó hangulata, talán a bemutatkozásra váró szakemberek egyenes tartása volt hatással a nagy számban megjelenő kerületi tanulóra, mert mindenki csendben és vigyázzállásban várta a kezdést. A rend őrei ismét nyílt nappal és nyitott kapukkal fogadták a diákokat a kerületi rendőrkapitányságon december 11-én.


VAA 7997 copy

VAA 7995 copy

VAA 8001 copy

A hivatalos kezdés előtt a Kastélydombi iskola hetedikes tanulói mellé sodort a sors. A fiúk szavakkal és önvédelmi mozdulattal jelezték, hogy készültek a mai napra. Meglepődésemre mégis egy lányka, Bianka volt az egyetlen, aki azt mondta: rendőrnek készül. A magyarázatra már nem jutott idő, ugyanis a BRFK pulpitusa mögül felcsendültek Jánosik István rendőr ezredes, megbízott kerületi kapitány köszöntőszavai:
– Életünk, hagyományaink, munkánk bemutatása már hagyománnyá vált. Nem titkolt szándékunk, hogy a későbbi szakma-, sőt hivatásválasztásnál sokan válasszák majd a rendőri munka kínálta karriert. Kapunk állandóan nyitva áll a lakosság előtt, ha másra nincs szükség, akkor egy-egy jó szóra.
Fiatalkora emlékeinek megosztásával kezdte a köszöntőjét Ughy Attila polgármester:
– A hetvenes, nyolcvanas évek fiatalsága inkább némi félelemmel, bizalmatlanul tekintgetett a rendőrség épülete felé. Változott a világ. Az ilyen, tanulók számára rendezett bemutatón  megismerhetitek, milyen mechanizmusok működnek a falakon belül. Megtudhatjátok, hogyan lehet megelőzni, elkerülni a bajt, és miképpen lehet ettől a kerületi lakosokat is megóvni. Ehhez az izgalmas kalandhoz kívánok nagy figyelmet és persze jó szórakozást is!

Védd magad és intézkedj!

A rendőrségi ebédlő a piff-puff, dirr-durr zajtól lett hangos. Az első sikert Csajbók Zsolt és Kiss Péter mesterek önvédelmi és harcművészeti bemutatója aratta le, majd néhány méterre a BRFK Rendészeti Szervek intézkedéstaktikai szakemberei sem panaszkodhattak sikertelenségre.
A tanulók kisebb csapatokba formálódva folytatták a felfedező sétájukat. Nyújtogatták a nyakukat, és hegyezték a fülüket a Hagyományőrző Rendőrszázad múltba tekintő, Heinz Géza rendőr főtörzsőrmester bűnügyi technikai bemutatóján, valamint a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület és a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztályának bemutatóján is. 
Mint azt korábbi hasonló tudósításokban említettük, a fegyverek iránt elsősorban a kamasz fiúk érdeklődnek – ez most sem volt másképp. Forgatták azokat, céloztak, a lövések hangját utánozták, sőt volt, aki a szétszerelés gondolatával is barátkozott. Tehát nagy volt a siker.

Meglesz az utánpótlás
Hosszabb időt töltöttünk a tanúkihallgatási előadáson. Major Judit százados jó érzékkel, némi humorral is megspékelt formában mesélt a kihallgatás folyamatáról. Megtudhattuk többek között, hogy ki tekinthető tanúnak, milyen jogai vannak, vagy hogy miként viselkednek, milyen kibúvókat keresnek a gyanúsítottak a kihallgatáskor.   
A rendezvényt két turnusban tartották. Reggel 9-től délig, majd egy és három óra között. Ennek az óriási érdeklődés volt az oka, hiszen – természetesen tanári kísérettel – több száz kerületi iskolás látogatott el a nyílt napra. Álljon itt néhány példa arra, hogy kire milyen hatással volt a bemutató: Hát, nem szívesen lennék bűnöző, ezek a vagány rendőrök hamar levadásznának! Most jöttem rá, milyen jól állna nekem az egyenruha! Apukám mesélte: a szondáztatás nem az unatkozó rendőrök pótcselekvése, hanem a biztonságos közlekedés biztosítása. Képzeld el, mi van, ha egy piás vezető cikcakkban jön veled szemben!
A végére maradt azon legényke döntése, aki már a szakmai jövőjét is megtervezte: Hát, ez király program volt, az egyik rendőrtől meg is kérdeztem, hogy hol írhatom alá az előzetes jelentkezési lapot…