„Nyugalmat és biztonságot teremtünk”

Írta:  Városkép 2018.12.30.

Ughy Attila: Büszke vagyok arra, hogy a mások által is látott és tapasztalt gyarapodás a mi munkánk révén valósulhatott meg.

 

„A kerületiek értik és értékelik azt a városépítő munkát, amit végzünk” – fogalmazott Ughy Attila polgármester, akivel értékeltük az elmúlt időszakot, és számba vettük a Pestszentlőrinc-Pestszentimre előtt álló legnagyobb kihívásokat. A polgármester a karácsonyi köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy becsüljük meg, amink van, és a boldogságunkat ne tegyük a kívánt tárgyak megszerzésének függvényévé.

 

– Hogy áll a karácsonyi bevásárlással?

 

– Ezt most úgy kérdezi, mintha azzal lehetne jól állni… Igyekszem magam utolérni, de ez nem megy egyszerűen. Ráadásul pár éve tettem egy fogadalmat, miszerint nem vagyok hajlandó hozzájárulni a karácsonyi csoda idézőjelbe tételéhez. Ezért sokkal több időt töltök azzal, hogy az adventi időszak a valódi megtisztulásról, a lelki felkészülésről szóljon, a karácsony pedig arról az örömről, ami a születést, a Megváltó világra jöttét kíséri. Vagyis inkább olvasok, sokat beszélgetek és gondolkodom, mint hogy elvesszek abban a parádéban, amit a gyorskölcsönök, a reklámhadjáratok és a hamis illuziók vezényelnek.

 

Közös gyertyagyújtás

 

– Gondolom, ilyenkor a naptára is jobban tele van, mint máskor.

 

– Ez egy olyan naptár, amelyik mindig tele van, ilyenkor csupán a meghívók küllemei és üzenetei változnak. Az élet mindig megpezsdül karácsony előtt, és mivel egy nagyon életerős, a saját tagjaira mindig odafigyelő kerületben élünk, egymást érik a különféle adventi, karácsonyi programok. Hol közös gyertyagyújtásra, hol meghitt ünneplésre, hol szolidaritási akcióra, hol zsibongó gyermekprogramra kapok meghívást, és ezeknek eleget is teszek. Naponta találkozom Pestszentlőrinc-Pestszentimre aprajával-nagyjával, úgyhogy az advent az egyik legtanulságosabb időszak az évben.

 

3. A. Ughy VAA 8595

 

– Miért? Mit hall és lát ilyenkor?

 

– A visszajelzések egyértelműen pozitívak: a kerületiek értik és értékelik azt a városépítő munkát, amit végzünk. Meglepetésemre még az évekkel ezelőtti sikereinkre is élénken emlékeznek, holott az ember azt gondolná, hogy a jó dolgok könnyebben vesznek a feledés homályába, mint a rosszak. De nem ez történik: a többség tudja, hogy milyen állapotban vettük át Pestszentlőrinc-Pestszentimrét, és pontosan látja azt is, hova jutottunk. Hogy hogyan sikerült a több mint tízmilliárd forintos adósságtól megszabadulnunk, hogy húsz év után végre elvégeztük a csatornázást, hogy számtalan iskolát, egészségügyi és más közintézményt újítottunk fel, hogy szisztematikusan fejlesztjük az infrastuktrúrát, az utakat, a járdákat, hogy a közbiztonság valóban a köz biztonságát jelenti, hogy olyan szerethető közösségi rendezvényeink vannak, amelyek minden korosztály és társadalmi csoport igényeit kielégítik. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a mások által is látott és tapasztalt gyarapodás a mi munkánk révén valósulhatott meg.

 

Egyre jobb a kerület megítélése

 

– Az ingatlan.com felmérése szerint Budapesten belül tavaly közel negyvenezren költöztek át másik kerületbe. Az elköltözők és a beköltözők különbsége alapján a XVIII. kerület számít a legkedveltebb városrésznek. Ön szerint ez minek köszönhető?


– Ez egy érdekes statisztikai adat, de hogy milyen sok nézőpontból lehet elemezni, arra jó példa az a rengeteg hozzászólás, amit a Facebook-oldalamon kapott a hír. Azt gondolom, hogy alapvetően pozitív fejleménynek vagyunk tanúi, hiszen a számsor vitán felül bizonyítja, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre megítélése évről évre jobb. A jellemzően fiatal, kisgyermekes családok olyan lakókörnyezetet keresnek maguknak, ahol jó ár-érték aránnyal juthatnak lakáshoz, házhoz, és az ingatlan környéke megfelel az igényeiknek. Nálunk ez egyáltalán nem lehetetlen, mert rengeteg olyan kisebb városrészünk van, amely megfelel az elvárásoknak. A kertvárosias és az urbánus környezet sok lehetőséget nyújt, és ezt bizonyára a beköltözők is értékelik. Persze messze nem vagyunk hibátlanok, és igenis figyelünk azokra a lakossági észrevételekre is, miszerint a népességnövekedést infrastukturálisan is kezelni kell, legyen szó óvodákról, iskolákról, a jóllétet szolgáló intézményekről. Azt hiszem, jó úton járunk: a kerület épül és szépül, hitem szerint megszolgáljuk a bizalmat.

 

 – Milyen stratégia alapján folyik Pestszentlőrinc-Pestszentimre fejlesztése?


– Határozott elképzelésünk van, vízió nélkül ugyanis nem lehet építkezni és fejleszteni. Továbbra is a karakteres „teraszváros-koncepció” jegyében dolgozunk, amelynek az az alapelve, hogy a városfejlesztés harmóniát teremtsen az impulzív városias lét és a pihentető, nyugodt, természetközeli élmények között. Már évekkel ezelőtt meghatároztuk azokat az irányokat, amelyek mentén az identitására büszke, fontos térségintegráló szerepkörrel, bővülő munkahelykínálattal rendelkező kerületet építünk, amely élhető, szerethető otthont kínál a lakosainak. A törekvéseket elsősorban a zöld (kert)városi lakókörnyezet, a biztonságos belső közlekedési kapcsolatok, valamint a környezettudatos, a közösségi lét és az öngondoskodás területén is aktív lakosság erősíti. Tudjuk, hogy nem egyszerű feladatokat igyekszünk megoldani, de pontról pontra valósulnak meg rövid és középtávú stratégiai elképzeléseink.

 

Kiemelt helyen áll az infrastuktúrafejlesztés

 

– Melyek a jövőépítés legfontosabb programpontjai?


– Jelenleg az infrastuktúrafejlesztés áll kiemelt helyen, aminek révén folytatjuk a járdaépítési és a kerületi úthálózat-felújítási programot, és javítjuk a közösségi közlekedés feltételeit. Önállóan vagy a fővárossal közösen kivesszük a részünket a villamoshálózat, a kerékpáros úthálózat bővítéséből, az új P+R parkolók létesítéséből és az elővárosi vasúti közlekedés feltételeinek javítását is, és a közúti rendszer fejlesztését tűztük ki célul, aminek jelentős gazdaságélénkítő hatása lesz. Szeretnénk, ha továbbra is a megszokott módon növekedne a helyi munkahelyek száma, ennek érdekében a kreatív-innovatív és a szolgáltatószektor szereplőinek az igényeiknek megfelelő vállalkozási környezetet teremtünk. Emellett folytatódik az oktatási-nevelési-szociális-egészségügyi intézmények korszerűsítése, az önkormányzati lakásállomány felújítása, a lakótelepi és a kertvárosi épületek energiahatékonyságának javítása is. A repülőtér környezetében mostanában kialakult helyzettel, a gépek fel- és leszállását kísérő zaj kérdésével kapcsolatban pedig, akár a saját kormányunkkal is hajlandóak vagyunk vitába szállni, ha a kerületi életminőség javításáról van szó.

 

A generációkon átívelő szolidaritás

 

– Hogyan érhető tetten az a sokszor hangsúlyozott polgármesteri szándék, miszerint a kerület tevőlegesen is segítse a különböző társadalmi csoportokat?


– Nagyon fontos dolog, amit kérdez, mivel közpolitikai intézkedéseink alapja a generációkat átölelő, a generációkon átívelő szolidaritás és gondoskodás. Ennek köszönhető az, hogy gyakorlatilag az összes nemzedék megkapja a számára aktuálisan fontos támogatást és törődést. Ez egy évek óta jól működő rendszerben valósul meg. Az újszülötteknek, az újdonsült szülőknek a Gólyahír program révén kiosztott csomagjaink segítenek, a gyerekek az iskolakezdéshez tanszercsomagokat kapnak, az ifjú házasok önkormányzati kártyát, a rászorulókat, a szépkorúakat pedig évente többször élelmiszercsomaggal, adományokkal támogatjuk. Egyetlen számszerűsített példa a segítségnyújtásra: az idén több mint 17 ezren kaptak karácsonyi élelmiszercsomagot, ami hatalmas szám, ennek ellenére ellenvetés nélkül álltunk ki a támogatás mellett. Mindezen felül gondolunk az idősek szellemi fittségének megőrzésére is – ezt a feladatot a kerületünkben országos összehasonlításban is páratlan eredményességgel működő Nyugdíjas Akadémia teljesíti.

 

– Már az első polgármesteri székfoglalójában leszögezte, hogy az egészséget kulcsfogalomnak tartja a fejlesztésekben.

 

– Így igaz, mivel az egészség megőrzése az egyik legjobb befektetés. Hála az Istennek Pestszentlőrinc-Pestszentimrén minden adott ahhoz, hogy egészséges környezetet biztosítsunk: a kertvárosi részek nagy aránya már önmagában is sokat segít abban, hogy egészségtudatosabban gondolkozzunk. A meglévő zöldfelületeinket, a parkokat, a fasorokat, a helyi erdőket óvjuk és ápoljuk, ahol lehet, komoly területrendezést hajtunk végre. Az egészségtudatosság jegyében pedig folyamatosan korszerűsítjük és bővítjük a sportcentrumokat, javítjuk az óvodai és az iskolai sportolás feltételeit, támogatjuk a fiatalok iskolai időn túli sporttevékenységét és a helyi sportegyesületeket is. Nem mellesleg átépítjük és bővítjük a Lőrinci Sportcsarnokot, ami a következő időszak legnagyobb kerületi beruházása lesz.

 

Újabb mérföldkő a kerület életében

 

– Milyen évre számít jövőre?


– Eddig egyetlen évünk sem volt könnyű, és ez vélhetően jövőre sem lesz másként… Ráadásul helyhatósági választások is lesznek, ami újabb mérföldkő Pestszentlőrinc-Pestszentimre életében. Az már most látszik, hogy a tét nem kicsi: vagy tovább folytatjuk a városépítő munkánkat a kormány és a főváros hathatós támogatásával, vagy újra felbukkanak a letűnt korszak szereplői, és beleveszünk a nagypolitikai csatározásokba, ami miatt kiesünk a vérkeringésből, és amit felépítettünk, az szép csendben elsorvad. Azt hiszem, az a legfontosabb, hogy tudjunk választani jó és rossz között, és felismerjük az üres és a tartalommal teli beszéd, a hamis ígéretek és a tettekkel bizonyított elkötelezettség közötti különbséget.


– Nem lehet nem észrevenni, hogy az ellenzéknek szólnak a mondatok.


– Több, mint bosszantó, hogy a kampány már most elindult, és ez nem nekünk volt sürgős. Olyan érzésem van, mintha az ellenzék rájött volna: jövőre még az eddigieknél is kevesebb esélye lesz a választók megnyerésére, mivel az elmúlt időszakban nem sokkal járultak hozzá a kerület fejlődéséhez, ami miatt joggal érezhetnek lelkiismeretfurdalást. Jómagam nem vagyok „hirtelen típus”, de még engem is felkiáltásra sarkall, ha látom a nemtelen eszközöket, a kommentálhatatlan stílust, a szisztematikusan felállított „fake news-gyárak” álhírtermelését, amely egyre agresszívabban próbálja tematizálni a közbeszédet. Különösen elszomorít az, hogy ebben néhány önkormányzati képviselő, ellenzéki politikus is komoly szerepet vállal hol kezdeményezőként, hol kéretlen prókátorként. Nehéz elhinni, hogy az igazság nem nagyon számít. Mi viszont sohasem voltunk komédiások, és nem úgy nézünk Pestszenlőrinc-Pestszentimrére, mintha cirkuszi manézs lenne, ahol a fellépők csak figyelmet és tapsot akarnak kapni. Szerintem ez igazi produkció nélkül nem megy, márpedig abból igen keveset látunk.

 

Nyugodt és kiszámítható élet

 

– Ezek szerint zajos kampányra számít…

 

– Az ellenfelek bizonyára ezt az utat választják majd, de azt gondolom, kevés esélyük van arra, hogy a módszereik támogatást kapjanak, mivel a kerületnek nem zajra, hanem nyugodt és kiszámítható életre van szüksége. Az ilyen-olyan bizonytalan hátterű, leginkább önkormányzati ellenzéki képviselőkhöz köthető internetes közösségi oldalak a hazugságra épülnek. Mondanak valamit, felkapnak valamit, hazugságot hazugsággal magyaráznak, és a végén mindent lógva hagynak a levegőben – az ellenvetésekre sosincs mondanivaló, a kérdésekre sosincs válasz. Kétségbeesett vergődéssel kiizzadt figyelemelterelés zajlik, ami jelentős károkat okoz mindannyiunknak. Ezzel szemben mi határozottan elutasítjuk a zavarkeltést, az igaztalan vádaskodást, az öncélú botránykeltést. Meggyőződéssel valljuk, hogy csak a nyugalom és a biztonság teremthet olyan közeget, amiben építkezhetünk: a kerület érdeke csak az lehet, hogy nyugalmat és biztonságot teremtsünk.