Maraton apával – mozgássérültként

Írta:  K.Gy. 2019.01.03.

Az Izsó család tagjai nem ismernek lehetetlent.

 

Görögországban „futotta le” a maratont a 14 esztendős Izsó Veronika. A teljesítményében – fiatal kora mellett – az is rendkívüli, hogy ezt egy speciális futókocsiban tette meg az édesapjával. Veronika és a család története a szeretet, az egymás iránti bizalom, a kitartás és az összefogás legjobb példája.

vera2

vera3

vera4

vera5

Nagyjából akkor kezdődött az Izsó család története, amikor 14 évvel ezelőtt a XVIII. kerületbe költöztek. Nem sokkal az áttelepülés után megszületett első gyermekük, Veronika: három hónappal a várt időpont előtt.
– A koraszülés következtében oxigénhiányos állapotba került, az idegpályái sérültek, mozgássérült lett, ami miatt nem tud egyedül járni – magyarázza Izsó László, az édesapa. – Később Asperger-szindrómát diagnosztizáltak nála, tehát ő folyamatos figyelmet és gondoskodást igényel.

Út a tengerentúlra

Rengeteg kezelésen vett már részt Izsó Veronika, amikor 2012-ben felcsillant a lehetősége annak, hogy az Egyesült Államokban egy műtéttel javíthatnak az állapotán. Ehhez azonban 14 millió forintra lett volna szükség.

Keresd a Vidám Oroszlánt!

A Happy Lion – Vidám Oroszlán Alapítvány megtalálható a Facebookon, de aki adománnyal, adója 1 százalékával szeretne segíteni, minden fontos adatot megtalál a www.happylion.hu oldalon is.


– Ennyi pénzünk nem volt. Felmerült az ötlet, hogy hozzunk létre egy alapítványt, de mi nem értettünk ehhez, tanácstalanok voltunk. Végül barátok segítettek, így jött létre a Vidám Oroszlán Izsó Veronikáért Alapítvány, és a pénzt is sikerült összegyűjtenünk. Nagyon hálásak vagyunk az adományozóknak – mondja Izsó László.
Az alapítvány ma is létezik. Amellett, hogy a bevételeket Veronika kezelésére, fejlesztésére, speciális iskolai képzésére fordítják, a család gyakran igyekszik segíteni a hasonló helyzetben lévőknek is.

Út Athénba

A szükség szülte a maratoni futások ötletét is.
– A kezelések, a pénz előteremtése rengeteg stresszel járt, kivette az erőnket – folytatja az apa. – Éreztem, hogy sportolnom kell, és a futás tűnt a legegyszerűbbnek. Vera egy jótékonysági sporteseményen tartott velem először, és annyira megtetszett neki, hogy rendszeresek lett a részvételünk az ilyen rendezvényeken.
Az édesapa elmondta, hogy már triatlonversenyen is indultak, és időközben Veronika nyolcéves testvére is elkezdett érdeklődni a közös sport iránt. Az athéni útra pedig Vera történelmi érdeklődése vezette őket.
– Érdekli a történelem, szívesen beszél róla. Amikor azt tanulták, hogy a maratoni futás Görögországból ered, ő vetette fel, hogy vegyünk részt az ottani futamon. Ez megtörtént: idén november 11-én lefutottuk a Marathóntól Athénig tartó távot. Ez mindannyiunk számára örök emlék lesz, ebben biztos vagyok!