Ötvenéves a Dohnányi

Írta:  K.Gy. 2019.01.03.

A Dohnányi iskola január 4-i újévi hangversenyével kezdődik a jubileumi év programsorozata.

Különleges lesz a Dohnányi zeneiskola január 4-én 18 órakor kezdődő újévi hangversenye a Sportkastélyban: a fellépők nemcsak a kezdődő esztendőt köszöntik, hanem az intézmény önállóvá válásának ötvenedik évfordulóját is ünneplik.

VAA 9836 copy

Fél évszázaddal ezelőtt, 1969 őszén kezdődött meg az a tanév, amelynek során a – mai nevén – Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola diákjai már egy független intézmény tanulóiként ülhettek be az iskolapadba. Az iskola korábban egy több kerületet érintő, komplex intézmény része volt, de 1969-től már elsősorban a XVIII. kerületi zenei tehetségek gondozását tekintette feladatának. A 2019. tehát jubileumi esztendő, amelyet a Dohnányi rendezvények sorával ünnepel. A sorozat első állomása lesz az újévi koncert.

Jövőre komolyabb lesz

– Szeretnénk emlékezetessé tenni az évfordulót, ezért 2019 során a megszokott rendezvények is egy kicsit másak lesznek, mint eddig – mondta Draskóczy Zoltán megbízott intézményvezető.
A Dohnányi újévi hangversenyeit látogató közönség megszokhatta, hogy az első részben mindig az iskola ifjúsági fúvószenekara lép színpadra, a másodikban a szimfonikus zenekar. Ez ezúttal is így lesz, ám változik a hangvétel.

Az újévi hangversenyen Ughy Attila polgármester mond ünnepi beszédet. Ő így nyilatkozott a Városképnek a jubileumi esztendőről:
– A Dohnányi zeneiskola olyan értéke a kerületnek, amelyre méltán lehetünk büszkék. Az elmúlt fél évszázadban tehetségek sorát nevelte fel és bocsátotta pályára, olyan fiatal művészeket, akik a magyar zenei élet sikeres előadói lettek. Ezért, habár az intézmény fenntartása ma már a jog szerint nem az önkormányzat feladata, nagyon fontosnak tartjuk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel támogassuk a további sikereket.


– Az újévi koncertre mindig oldottabb hangulatú, szórakoztató zeneműveket választunk. Ez a mostani koncertnek inkább az első felére lesz igaz, a másodikban komolyabb, ünnepélyesebb darabok is előkerülnek – magyarázta az intézményvezető. – Elhangzik majd egy Strauss-, egy Verdi- és egy Csajkovszkij-mű is, utóbbi tánckísérettel.
Az újévi hangversenyeken minden alkalommal fellépnek vendégművészek is az iskola hallgatói és tanárai mellett. Ez alkalommal – tekintettel az ünnepre – két olyan énekes érkezik, akik a Dohnányiban tanultak, és akiket ma már elismeréssel emleget a szakma: Kiss Judit Anna énekművész és Kiss András, a Magyar Állami Operaház magánénekese, aki elnyerte a Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetést. (A Városkép a közelmúltban mindkettejüket bemutatta.)

Jönnek a tehetségek

Mint azt Draskóczy Zoltántól megtudtuk, az ünnepi hangversenysorozat már februárban folytatódik, 22-én a művésztanárok lépnek fel a Rózsa Művelődési Házban, 28-án pedig a diákok koncerteznek a Városháza-díszteremben. Március 20-án a Külső-pesti Zenei Napok keretében a XIX. és a XX. kerületi zeneiskola növendékeivel közösen adnak koncertet a dohnányisok a Kossuth téri evangélikus templomban, a következő napon pedig újra a Rózsa Művelődési Házban.
– A jubileumi év egyik kiemelkedő eseménye lesz az április 26-i gálahangversenyünk a Rózsában, ezen a Budapesti Vonósokkal közösen lépünk színpadra – árulta el Draskóczy Zoltán.
Május 20-án kamarakoncertet hallhatnak az érdeklődők a Városháza-díszteremben, öt nappal később az Együttesek hangversenye hangzik el a Karinthy Frigyes Gimnáziumban, majd a nyári szünet után, október 1-jén a zene világnapja alkalmából ismét a Városháza-díszteremben lépnek fel az iskola zenészei.
– A jubileumi gálának lesz egy második része is: ezt különleges helyen, a repülőtér 1-es termináljában tartjuk majd október 25-én.
A sorozat a december 7-i adventi és a december 22-i karácsonyi nagykoncerttel zárul.