Ez volt az év – Kultúra

Írta:  Városkép 2019.01.04.

Összefoglalónkban a 2018-as év kerületi kulturális életét tekintjük át.

Tizenhatodszor adott újévi koncertet a Dohnányi Ernő Zeneiskola. A nagy érdeklődésre való tekintettel évek óta a Pestszentimrei Sportkastély az év első kulturális eseményének helyszíne.

Néptánccal, népzenével, szimfonikus operával és kiállítással ünnepeltük a kerületben a január 22-i Magyar Kultúra Napját.

Februárban 71 éves korában elhunyt Nádasdi Mihály Pestszentlőrincen élő képzőművész.

Hatodik jótékonysági koncertjét adta Kucsák László március elején. Az eseményen a Dohnányi zeneiskola növendékei és művésztanárai működtek közre.

Március 15. tiszteletére ebben az évben is átadták a helyi kitüntetéseket. A kerület új díszpolgárává dr. Szlamka Ferenc nyugalmazott gyermekorvost választották.

A kerületi kézilabda krónikája című kiállítás sok érdeklődőt vonzott a Pavilongalériába március–áprilisban.

Első alkalommal rendezték meg a tavaszköszöntő fesztivált. A sztárvendég Charlie fellépésére a télies időjárás ellenére sokan voltak kíváncsiak március 17-én a Kossuth téren.

Az 5KOR Képzőművész Csoport hagyományos április 1-jei kiállítása idén a Szamárságok címet kapta.

VAA 8238 copy

Ismét elvarázsolta a közönségét Demjén Ferenc, aki április elején négy év után lépett fel ismét a Sportkastélyban.

A Bókay-kertben a Rockmajálison, az Új Tündérkertben pedig a szokásos Gépmajálison ünnepeltek a kerületiek május 1-jén.

Minden korosztály jól szórakozhatott a május végén már huszadszor megrendezett háromnapos Havanna-ünnepen. Buna Konstantin festőművész Kondor Béla Közösségi Házban megrendezett emlékkiállítása kiemelkedően sok látogatót vonzott.

Az Urbitális Majális jegyében a Herrich–Kiss-villától a Gloriett-lakótelepig címmel szervezett sétát a Tomory Lajos Múzeum május 26-án.

A gyermekéveit Pestszentlőrincen töltő Szécsi Margit születésének 90. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás május 28-án a Pavilongalériában. Ugyanekkor avatták fel Nagy László emlékkövét.

Három napig fesztiváloztak az amatőr színjátszó és filmes diákok a Rózsa Művelődési Házban május 31. és június 2. között.

A Vasvári Pál Toborzó Fesztiválon Mátyás király korát is megidézték június 2-án.

Tucatnyi sörfőzde rendkívül széles kínálata csábította a pestszentlőrinci Kossuth térre az augusztus 3–5. között negyedik alkalommal megrendezett Szent Lőrinc-napi Kézműves Sörfesztivál közönségét.

Pop- és rocklegendák léptek fel a Bókay-kerti napokon szeptember 7-én és 8-án. A főzőverseny középpontjában idén a különféle nemzetek konyhája állt.

A Nyugdíjas Akadémia hetedik évadát kezdték meg a kerületben szeptember 15-én.

Belső Hely-Szín címmel nyílt meg az 5KOR Képzőművész Csoport kiállítása augusztus végén a Kondor Béla Közösségi Házban.

Nemcsak kiállításokat, hanem változatos programokat is szerveztek októberben a helyi közösségi házak a magyar festészet napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében.

Ének az esőben – ezt a címet is viselhette volna a Bókay-kertben szeptember 22-én tartott nemzetiségi fesztivál, amelyen a kedvezőtlen idő ellenére igen jó hangulat kerekedett.

Az idei utolsó nagy közösségi esemény a Kossuth téren másodszor megrendezett szüreti fesztivál volt október 13–14-én.

Krúdy Gyula születésének 140. évfordulója alkalmából október 18-án felavatták az író emléktábláját a Zila Kávéházban, a Krúdy-kör kerületi törzshelyén.

A Széky Társaság november 8-i közgyűlésén kiosztották az idei Pestszentimréért díjakat és a társaság plakettjeit.

Az első világháború befejezésének 100. évfordulójára emlékezve
a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár – a Honvédelmi Minisztérium és a XVIII. kerületi önkormányzat támogatásával – kétnapos megemlékezésre várta az érdeklődőket november 10–11-én a Bókay-kertbe.

A költözés után ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuját a Tomory Lajos Múzeum november 14-én. A Herrich–Kiss-villában Kondor Béla-emlékszoba és látványtár is helyet kapott.

Eifert János nemzetközi hírű fotóművész 75. születésnapját 75 eseménnyel ünnepelték, köztük a Kondor Béla Közösségi Házban novemberben megnyílt kiállítással.