Nagysikerű újévi hangversenyt adtak

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.01.06.

Az 50 éves a Dohnányi Ernő Zeneiskola koncertje a Sportkastélyban.

Nagyszabású jubileumi hangversennyel örvendeztette meg január 4-én este a Sportkastélyban a XVIII. kerületieket az immár 50 esztendős Dohnányi Ernő Zeneiskola Ifjúsági Fúvós Zenekara, valamint Szimfonikus Zenekara.


Gazdag, színes műsor


A Dohnányi Ernő Zeneiskola életében mindig is kiemelkedő jelentősége volt az újévi koncerteknek, most azonban az eddigieknél is jobban készültek az eseményre. Egyfelől nagykorúvá vált a sorozat, hiszen január 4-én immár 18. alkalommal rendeztek újévkor reprezentatív hangversenyt. A másik ok, ami a szokásosnál még inkább ünnepivé tette az estét, az a zenekar megalakulásának 50. évfordulója. Éppen fél évszázaddal ezelőtt, 1969-ben önállósult a XVIII. kerületi állami zeneiskola. Addig ugyanis a zeneoktatás a Kispesti Zeneiskolával közösen működött.

doh1

doh2

doh3

doh4

doh5

doh6


Az ötvenedik évforduló tiszteletére 2019-ben 11 hangversenyből álló, két tanéven is átívelő koncertsorozattal készül az intézmény. Ennek nyitánya volt az újévi koncert, amelyre a fellépők szokásukhoz híven gazdag, színes műsorral készültek. A kiemelkedő zenei élményeket nyújtó eseményen részt vettek a kerület politikai, gazdasági és kulturális életének vezetői, Ughy Attila polgármester, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, Lévai István Zoltán, Galgóczy Zoltán, Dömötör István és Szarvas Attila alpolgármesterek, dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző, Kucsák László miniszteri biztos, Bak Ferenc, a Külső-pesti Tankerületi Központ igazgatója, Banyár László, a Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt. igazgatója, Madarassy Csaba, a GESZ igazgatója, valamint a kerület képviselői, egyházi vezetői, iroda- és intézményi vezetői és a kerület díszpolgárai.


Példaértékű életút


Ughy Attila köszöntőjében különlegesnek nevezte a kerület életében a Dohnányi Ernő Zeneiskola 50. évfordulóját. A polgármester az intézmény történetéből felidézte, hogy amikor a zeneiskola 1969-ben elkezdte működését, mindössze tizennyolc zenetanára és alig négyszáz diákja volt, nem rendelkezett önálló épülettel és csak huszonöt saját hangszer állt rendelkezésére. Az ötvenedik tanévben a zeneiskola 16 tanszakon hetvenhat tanárral és ezer növendékkel, valamint nyolc együttes működtetésével kezdi el a 2019. esztendőt. Példamutató és példaértékű életútnak nevezte az intézmény eredményeit, s egyben megköszönte mindazoknak, akik ehhez hozzájárultak.


Zeneértők és zeneszeretők


Draskóczy Zoltán ismertette a zeneiskola elmúlt másfél évszázados történetének főbb mozzanatait, míg mára a kerület legnagyobb növendéklétszámú alapfokú köznevelési intézménye lett. A megbízott intézményvezető köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a kerületben a zeneiskola létrejöttét, valamint az elmúlt ötven év alatti zavartalan működését. Ennek köszönhető ugyanis, hogy immár több generációnyi zeneértő és zeneszerető ember került ki a zeneiskolában tanító pedagógusok kezei közül.
Az ünnepi hangversenyen volt film- és tánczene, felcsendültek opera- és operett részletek, elhangzottak magyar népdalfeldolgozások és láthatott a közönség táncos produkciót is.