A természet részei vagyunk

Írta:  B.Z. 2019.01.08.

Ásványkiállítás és börze a Kondorban.

Ásványokat, opálokat, gyöngyöket, csiszolatokat, kagylókat, csigákat, kövületeket és ékszereket tekinthettek meg és vásárolhattak az érdeklődők január 6-án az ilyenkor szokásos ásványkiállításon és börzén a Kondor Béla Közösségi Házban.
Még a színpadon is ásványoktól és ékszerektől roskadozó asztalok voltak láthatók a Kondorban ezen a vasárnapon, amikor nem csupán a kínálat, hanem az érdeklődés is nagy volt. Ezúttal is sokan voltak kíváncsiak a házban megrendezett ásványkiállításra és börzére, amelyet minden évben újév első hétvégéjén rendeznek meg Pestszentlőrincen.


Hagyományos rendezvény


Hajzlinszki Annamária elmondta, hogy immár tizenkét éves hagyománya van annak, hogy minden év január első vasárnapján megrendezik a börzét. A kommunikációs referens hozzátette, hogy az ország minden területéről jönnek gyűjtők és kiállítók az eseményre, amely alkalomból most több mint negyven asztalt kellett felállítani, kihasználva erre minden alkalmas helyet. A kiállítók, gyűjtők és az érdeklődők találkozása jó alkalom a tapasztalatszerző és –megosztó beszélgetésekre, amelyek többnyire arról szólnak, hogy milyen bányákban milyen lelőhelyek vannak. Az ásványok mellett az egészséges életmódot segítő termékeket és a szakkönyveket is beszerezhetik itt ilyenkor a látogatók.


Fiatalok megnyerése


– Az itthoni és a külföldi bányákban is elég nehéz manapság az ásványgyűjtés, mert az utóbbi években sok bányát bezártak, így bonyolult az engedélyeztetés a látogatásukhoz – tudtuk meg Németh Alajostól, aki törzsvendég a Kondorban, hiszen a kezdetektől rész vesz a kiállításon és börzén.

asvany1

asvany2


A Budapesti TIT Stúdió Gyűjtőkörével szervez hazai gyűjtőutakat elsősorban a Mátrába, a Mecsekbe és Sopron környékére, de időnként külföldre is. Mint elmondta, a fiatalokat ilyen utazásokkal és interaktív foglalkozásokkal igyekeznek megnyerni az ásványgyűjtésnek, így biztosítva tevékenységüknek az utánpótlást.


Tudatos döntés legyen


A reggeltől délutánig tartó kiállítás egyik programjaként előadást tartott Föld kincsei – avagy mit hordasz a mobilodban címmel Simon Szilvia. A környezetvédelmi előadáson elhangzott többek között, hogy milyen hatalmas mennyiségű elektromos szemét keletkezik évente, s abban mekkora szerepet játszanak a rövid idő alatt elavult mobiltelefonok, amelyek különböző környezetre káros anyagok mellett aranyat is tartalmaznak. Ezért is járható út az újrahasznosítás, e mellett azonban segíthet a tudatos vásárlás, illetve az, hogy ne a kereskedelem irányítsa a vásárlói magatartásunkat, hanem az a mi tudatos döntéseinktől függjön.
Az előadás a környezetünk szennyeződési forrásainak ismertetése mellett elsősorban nem arról kívánt szólni, hogy a tapasztalt folyamatok miatt mennyire reménytelen a helyzet, hanem inkább a rossz trendek megváltoztatásának lehetőségeire igyekezett felhívni a figyelmet. Az emberi gondolkodás korábbi változata helyett, miszerint a természet rendelkezésünkre áll, inkább azt a gondolatot erősítette, hogy mi annak a részei vagyunk.