Hitben – szüntelenül

Írta:  Róth Ferenc 2019.01.17.

A nyáron újra vendégjárás lesz a Kossuth téri reformátusoknál.

Szépen megújította az önkormányzat a Kossuth teret, ami által gazdagodott a református templom és annak a környezete is. Így a nyáron megszépült környezetben fogadhatják majd a vendégeiket, akikből sosincs hiány. Az idén várható forgalomról is kérdeztük Sándor Gabriella segédlelkészt.

VAA 4949 copy

Aki arra jár, láthatja, hogy beépítettek egy nyolcágú csillagot a református templom előtti tér kövezetébe, és hogy a református és a katolikus templom között is kialakították az ízléses sárga járdát.
– Így a lehető legszebben várhatják a híveket és a vendégeiket is. Mielőtt ez utóbbiakra rátérnénk, árulja el, hogy vannak, hogy érzik magukat a Kossuth téri reformátusok?
– Örömmel válaszolok, mert jól, boldogan, tevékenyen. Éppen véget ért az imahetünk, s ez alapján is mondhatom, hogy reményteljesek, sokat ígérők az imaközösségeink. A legfontosabb az, hogy van válasz, s van gyógyulás minden területen. Az is lényeges, hogy hamarosan befejeződik az altemplomi színházhelyiségünkben a padló burkolása és a festés is. Nemsokára tehát újra megtölthetjük azt Isten dicséretével.

Erdélyből jöhet lelkész

– Önöknél mindig nagy a vendégjárás, egymásnak adják a kilincset az érkezők. Így lesz ez az idén is?
– Igen, legalábbis reméljük. Nem is sokat várunk vele, mert tavasszal lesz egy szabadtéri evangelizációnk. Bódis Miklós erdélyi lelkész ígéretét bírjuk, hogy újra eljön hozzánk. Az ő szembesítő igehirdetése sok embert kisegített már a kudarcos helyzetéből. Sokakra volt nagy hatással a legutóbbi igehirdetése is. Megtiszteltetés számunkra, hogy budapesti tartózkodásai alkalmával nálunk szokott szolgálatot vállalni.

VAA 6613 copy
– Tudom, hogy szívesen fordulnak a fiatalok, sőt a gyerekek felé is…

Istentisztelet – számítógépen

– Így teszünk az idén is. Végleges, hogy augusztus első hetében lesz nyelvi táborunk. Érkeznek tanárok Észak-Karolinából, az angliai Peterborough-ból, valamint Nürnbergből is. Visszatérő vendégekről van szó, őszintén elkötelezett emberekről. A nyaralásukat áldozzák föl, ahelyett jönnek el hozzánk. Mindezen túlmenően természetesen tartjuk a kapcsolatot a határon túli honfitársainkkal, a kárpátaljaiakkal, az erdélyiekkel is. Vagy mi megyünk hozzájuk, vagy ők jönnek hozzánk.
– Hír a templomuk tájáról, hogy már számítógépen is lehet istentiszteletet nézni…
– Akár egyenesben, akár „csúsztatva”. Az itt elhangzó igehirdetések elég biblikusak, ez most igen népszerű, de a személyes találkozást azért nem pótolják. Gyakorta látom a túlcsorduló hálát az igehallgatók között, mert olyan valamit kapnak, amit csak a személyes jelenlét tud adni.

Megállás nélkül

– Végül hadd kérdezzem meg, amit az elején felvetettem: mit gondolnak, milyen lesz az idei évük?
– Hisszük, hogy szép, tudjuk, hogy nehéz. Országosan májusban ünnepeljük a Magyar Református Egység Napját. Július végén, akárcsak tavaly, újra szervezünk Csillagpont ifjúsági találkozót. Nagypénteken este passiós istentiszteletet tartunk a Kossuth téren, és most sem felejtjük el az ötnapos klubot a Havanna-játszótéren. Hogy úgy mondjam, „küzdünk” az orgonánk felújíttatásával, amihez kevesen értenek. A megcsináltatása sokba kerül, és sokáig tart, de sosem csüggedünk.