Magyarország nagyjai festményeken

Írta:  T.L. 2019.01.17.

Arcképek az ország híres művészeiről és történelmi személyeiről a PIK Galériában.

Arcképek az ország híres művészeiről és történelmi személyeiről a PIK Galériában. Simon Mária Veronika festőművész képeiből Magyarország nagyjai címmel nyílt kiállítás január 9-én a Pestszentimrei Közösségi Házban.
Jó érzés ennyi jelentős magyar személyiség közt nézelődni. Igaz, mind a falról tekint le ránk, de olyan élethűen, hogy elhisszük, itt vannak velünk. Szent Istvántól Rákócziig, Adytól Móricz Zsigmondig sok „nagyság” látható a galériában, ahol a megnyitót Hoffmann Katalin, Stancsics Erzsébet és Szántai Sándor versekkel színesítette. A kiállítást Enyedi Béla zenész, daltulajdonos, szépíró nyitotta meg, aki méltatta, hogy Simon Mária Veronika milyen termékeny művész, több száz képe látható a világ különféle közintézményeiben.

P1510788

– Az is figyelemre méltó, hogy a festőművésznek több száz egyéni kiállítása volt már Budapesttől Los Angelesig, Bécstől Kairóig, összesen húsz országban! – mondta. – Mindezek mellett arra is jutott ideje, hogy kétszáz kötetet illusztráljon és hatvan alkotótábort vezessen az elmúlt negyed évszázad alatt. Jó szívvel ajánlom ezeket a képeket a pestszentlőrinci, pestszentimrei művészetbarátoknak, mert itt valóban Magyarország nagyjairól láthatunk remek portrékat.
Simon M. Veronika a lapunknak arról beszélt, hogy bár nem ennek a kerületnek a lakosa, mindig szívesen jön ide kiállítani. Legutóbb, egy évvel ezelőtt az általa alapított SMV 2000 Festőtanoda tanítványainak a műveit láthattuk a Zila Kávéházban.
– Nagy örömömre immár tizenöt éve szoros a kapcsolatom a kávéházban működő Krúdy-körrel és így a kerülettel is. A tanodámba sok tehetséges képzőművész jár évek óta, akik szép sikereket értek el eddig, és szép jövő előtt állnak. A tanítás mellett jólesik az alkotómunka is, amelynek gyümölcsei itt láthatók. Szívesen hoztam el az ország nagyjainak portréit a PIK Galériába, és az egyiket, a Szent Imrét ábrázolót, örömmel ajándékozom az imrei közösségi háznak – mondta a művész, majd átnyújtotta a képet Ódor Katalin intézményvezetőnek.
A kiállítás január 30-ig látható.