Gyorsabb lesz a sürgősségi ellátás

Írta:  Városkép 2019.01.30.

Új rendszer segíti a betegek azonnali vizsgálatát és továbbirányítását.

A legtöbb embernek van tapasztalata a sürgősségi betegellátás eddigi menetéről, rendszeréről. Bármelyik ilyen osztályon előfordulhatott, hogy sokat kellett várakozni, amíg az ügyeletes orvosok sorban mindenkit meg tudtak vizsgálni. A rendszer január 1-jétől változott, és ennek nyomán remélhetőleg minimálisra csökken a várakozási idő.

A rendszer elve

Öt perccel azután, hogy a mentővel beérkezett, rögzíteni kell a beteget a sürgősségi ellátás rendszerében, 10 percen belül pedig be kell sorolni őt állapotának a súlyossága szerint – ez az alapvetése a január 1-jétől kötelezően alkalmazandó Magyar Sürgősségi Triázs Rendszernek (MSTR), amely egyszerűbb, gyorsabb és kiszámíthatóbb működést eredményez majd az egészségügyben.

VAA 1621 copy
A rendszer működésének alapját két fontos munkakör jelenti: az egyik a triázsápolói, a másik a sürgősségi osztályos diszpécseri. A triázsápoló a beteg megérkezését követően azonnal elvégez egy gyors, egy-három perces elsődleges állapotfelmérést, és ha a páciensnek azonnali beavatkozásra van szüksége, késedelem nélkül a megfelelő kezelőhelyiségbe irányítja őt. A diszpécser feladatai közé tartozik egyebek között a betegfogadás, az információadás, a felvilágosítás, valamint a betegdokumentáció előkészítése. A diszpécser folyamatosan összeköti a betegeket a közvetlen ellátókkal, és időpontot egyeztet a további ellátásra.

Megoszlanak a feladatok

A rendszer gyorsulása azért feltételezhető, mert amíg eddig az ügyeletes orvosnak minden esetet meg kellett vizsgálnia – tehát előfordulhatott, hogy egy könnyen, gyorsan kezelhető probléma elvette az időt egy olyan szakembertől, aki a súlyos esetekben hatékonyan tudott volna intézkedni, most a triázsápoló minden egyes beteget a megfelelő helyre irányít, miközben a diszpécser a dokumentációt és az informatikai besorolást végzi. A feladatok megoszlanak, így nő a hatékonyság. A folyamat alapeleme tehát az úgynevezett akut alapellátó egység, amelynek révén a beteg egységes elvek szerint lép be a kórházi sürgősségi rendszerbe, ahol a triázst végző szakember az elsődleges vizsgálat és feltételek alapján dönt a továbbiakról.

Mi is az a triázs?

Nem új találmányról van szó. A triázs, vagyis az osztályozás régóta ismert a magyar egészségügyben is. Alapvető gyakorlatnak számít például tömeges baleseteknél. Természetesen a sürgősségi betegellátásban is létezett eddig is osztályozás, a változás abban áll, hogy egységes és kötelező lesz a sürgősségi ellátást végző intézményekben. Ennek köszönhetően a beszállítást követően 5 percen belül rögzítik a beteget a rendszerben, 10 percen belül pedig be is sorolják, és a megfelelő szakorvoshoz irányítják.

 


Az egységes szemléletű triázsrendszer bevezetésével országos méretekben biztonságossá, költséghatékonnyá és gördülékennyé válhat a sürgősségi betegellátás. A rendszer, amellett, hogy a betegek biztonságát szolgálja, lehetővé teszi a strukturált szervezést, ezáltal csökkentve az ellátó egységek, osztályok terhelését és hatékonyabbá téve a működésüket.