Ugye, te elkerülöd?

Írta:  K.Gy. 2019.01.31.

Drogprevenciós előadásokat szervez a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

Krisztián egy átlagos magyar fiatal a húszas évei elején. A Színművészeti Egyetem felvételijére készül magyar költők és saját verseivel. Nincs könnyű dolga: nemrég szokott le a kemény drogokról, az elvonási tüneteket enyhítő Metadonon él, küzd saját magával, a visszaszokás veszélyével, a lelki ürességgel. A legfőbb problémája azonban az, hogy a harcában nincs segítője, még a mindig segíteni kész apja is visszaesőnek hiszi.

drog2
Mindez a valóságban is megtörtént, visszaemlékezések tanúskodnak róla. A kerületi középiskolások január 24-én a Kondor Béla Közösségi Házban a Nézőművészeti Kft. elnevezésű alkotói csoport előadásában lehettek az eseménysor részesei. Az előadás, amelyet Scherer Péter és Kovács Krisztián színművész, valamint Surányi Judit addiktológiai konzultáns és Gyulai Eszter dramaturg hozott létre azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon a párbeszédre a drogokról, több mint 350 alkalmat élt meg eddig Magyarországon.

Lesz újabb előadás

A történet lekötötte és gondolkodásra késztette az előadásra érkező középiskolásokat, akiknek a kérdéseiből és hozzászólásaiból kitűnt, hogy a téma nem újszerű, nem teljesen feldolgozatlan számukra. A történet és a konfliktushelyzetek elemzése közben lehetőség nyílt arra, hogy ki-ki megossza a véleményét, esetleg bármilyen tapasztalatát a témakörrel kapcsolatban.
– Szerintem is kitűnő előadás, amely hitelesen, meggyőzően beszél a drogok okozta problémákról – mondta Tóth Kálmán, a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) elnöke. – A KEF-nek tagja a helyi rendőrkapitányság is, amely most egy pályázat útján nyert forrást az előadásra. Szeretnénk, ha több kerületi középiskolás láthatná, ezért februárban ugyanitt, a Kondorban tart a csapat egy újabb előadást.

Mi az a KEF?

A KEF működtetése minden önkormányzat jogszabály által előírt kötelező feladata. A XVIII. kerületben 2005-ben alakult meg, s 2017 óta különleges gondot fordít arra, hogy ne elszigetelten, hanem más fórumokkal – elsősorban a szomszédos kerületekével – összehangolva működjön. Maga a KEF egy ernyőszervezet, amely összefogja valamennyi olyan testület, hivatal, szakmai és civil szervezet tevékenységét, amelynek feladata a drogprevenció. Így lehet tagja a rendőrség is.
– Minden általunk szervezett előadással, szakmai beszélgetéssel szeretnénk tudatosítani a fiatalokban, hogy droggal élni veszélyes, mert a kábítószer tönkreteszi a szervezetet, a családot, a baráti és rokoni kapcsolatokat, az egész életet. Emellett van még valami, amiről indokolatlanul kevés szó esik: hogy a törvény 2012 óta nem csak a drog terjesztését, hanem a birtoklását is sújtja – figyelmeztetett Tóth Kálmán. – A jogalkotó szigorítása észszerű és elfogadható, hiszen a korábbi, megengedőbb drogtörvény nem hozott változást, rengeteg kibúvó, kiskapu volt benne.
A fiataloknak tudniuk kell tehát, hogy már egészen kis mennyiség birtoklása is bajba sodorhatja őket egy razzia vagy ellenőrzés során, ezért sem érdemes kockáztatni.
– Szeretnénk, ha megismernének életszerű és gyakori eseteket, amelyekbe jobb nem belemenniük – magyarázta az elnök. – Van példa arra, hogy amikor fiatalok együtt mennek szórakozni, valaki vállalja, hogy egy biztos helyről beszerzi a partidrogot. Ám ha ezt a mennyiséget megtalálják nála, már dílernek számít, és a büntetés még súlyosabb.
Tóth Kálmán elmondta, törekszenek arra, hogy a következő előadás mellett más szakmai rendezvényeken is szóba kerüljenek ilyen kérdések, és hogy minél többet tudjanak meg a fiatalok a manapság leggyakrabban használt dizájnerdrogok káros hatásairól is.