A hétköznapi hősök köztünk élnek

Írta:  tovabb18.hu 2019.02.01.

Duka István lélekjelenléte nem először mentett életet.

 

Sikerrel járt Ughy Attila Facebook-akciója: röviddel a keresési akció elindítása után jelentkezett az a fiatalember, aki még tavaly nyáron újraélesztette idősebb társát az egyik kerületi focipályán. A polgármester azért fordult a közösségi médiához, hogy személyesen köszönhesse meg a nem mindennapi tettet. Az életmentő Duka Istvántól megtudtuk: nem először tette próbára a sors.

16. A. duka

Focizás közben a Gödörként ismert sportpályán lett rosszul egy férfi, de egy fiatalember lélekjelenlétének, segítőkészségének köszönhetően sikerült őt újraéleszteni. A hír nemrég jutott el Ughy Attila polgármesterhez, aki a Facebook-oldalán közzétett egy posztot, hogy a követők segítsenek neki megkeresni az életmentőt. Alig telt el fél nap, és már meg is találtuk a hősünket, Duka Istvánt.

 

Hatott a gyors szívmasszázs


– Két kislányommal mentem le a Gödörbe a játszótérre, ahol éppen egy társaság focizott a sportpályán. Tizenévesek és egy idősebb, 55–60 év közötti férfi – idézte fel a történteket hősünk. – Családias foci volt, így mi is bekéredzkedtünk a csapatba. Az idősebb úr egyszer csak rosszul lett. Odaszaladtam hozzá, akkor már nem lélegzett, kezdett lilulni a fejbőre, ezért gyorsan szívmasszázst adtam neki. Még a mentők kiérkezése előtt visszanyerte az eszméletét, sőt azt mondta, hogy most már jól van és hazamegy. Természetesen rábeszéltük, hogy ez nem egy szédüléses rosszullét volt, hanem megállt a szíve, ezért várja meg a mentőorvost. Azóta nem találkoztam vele, nem tudom, mi volt a probléma, bár többször lementünk utána is a játszótérre, de személyesen nem futottunk össze. Úgy hallottam jól van, ennek nagyon örülök – mesélte Duka István.

 

Nem először mentett


Az életmentő azt is elmondta lapunknak, hogy nem ez az első eset, hogy életet kell mentenie. Az anyukáján és az egyik gyermekén is segítenie kellett már. Mindössze 11 éves volt, mikor az édesanyja rosszul lett, a kislánya pedig csecsemőkorában került közel a bölcsőhalálhoz.
De szerencsére mindkét esetben sikerült Istvánnak az újraélesztés.

Az újraélesztés


Ha a beteg nem lélegzik, kezdjük meg az újraélesztést, amíg a mentők megérkeznek. Az egyik tenyerünket tegyük a szegycsont alsó harmadára, a másikat pedig erre a kézre úgy, hogy az ujjainkat kulcsoljuk össze. Nyomjuk a mellkast 5-6 centiméter mélyre percenként 100 alkalommal. A karunkat tartsuk nyújtva, a csuklónkat pedig mereven.
Összesen 30 lenyomás után hajtsuk hátra a beteg fejét, fogjuk be az orrát, a száját nyissuk ki az állánál fogva, majd egymás után kétszer fújjunk normál légvételnyi levegőt a szájába. Közvetlenül a befújás után forduljunk a mellkas felé, azt nézve, süllyedni kezd-e a befújás után.
A 30:2 arányú szív-tüdő újraélesztést addig folytassuk, amíg a beteg keringése helyre nem áll, vagy a mentők a helyszínre nem érkeznek. Mivel a módszer elég fárasztó fizikailag, szerencsés, ha többen végezzük felváltva.


– Úgy látszik, nekem ez a sorsom, én már rutinos újraélesztő vagyok. Ha az emlékeim nem csalnak, akkor először az iskolában tanultunk az újraélesztésről. Édesanyámnál ezt a tudást kellett a gyakorlatban is alkalmaznom. Édesapám dolgozott, és két kisebb testvéremmel voltunk otthon, amikor megtörtént a baj. A kislányom meg három hónapos volt, mikor megállt a szíve. Ott apróbb nyomásokkal végeztem a szívmasszázst, szerencsére sikerrel. Utána kapott légzésfigyelőt, és az orvosok is többször vizsgálták, vele is minden rendben van.
Duka István az Üllői úton lakik, az építőiparban dolgozik gipszkartonszerelőként, és már négy kislányt nevel. Amikor felkerestük, többször is elmondta, hogy ő nem ezért csinálta, „nincs szükség semmilyen visszhangra”. Mi erősködtünk, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimrének tudnia kell, hogy bizony, a hősök köztünk járnak.
És ha az élet úgy hozza, számíthatunk az embertársainkra. Köszönet érte!

Forrás: Tovább18.hu