Elsődleges az építészeti minőség

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.02.01.

Családi ház, társasház és középület tervét is díjazták.

Az elmúlt év végén negyedik alkalommal díjazta Pestszentlőrinc-Pestszentimre Építészeti-Műszaki Tervtanácsa a hozzá véleményezésre benyújtott tervek legjobbjait. A 2017-ben készült tervek közül beadott 32 terv közül tíz jutott be a versenybe, s a legjobb három kapott díjat. A Herrich–Kiss-villában megrendezett eredményhirdetésen Ughy Attila polgármester adta át az elismeréseket.

VAA 7002 copy

Az értékelt, illetve a díjazott tervekről Jankovits Vera kerületi főépítészt kérdeztük.
– A benyújtott tervek típusa nagyon vegyes. Lehet az egy kisebb családi ház bővítése vagy akár középület terve, az értékelésnél csak az építészeti minőség számít, a funkció nem. Azt szeretjük, ha a tervezők a hagyományos értékek hordozása mellett azokhoz hű új értéket tudnak teremteni.
Több mint egy éve fogadta el az önkormányzat a településképi rendeletet és a Településképi Arculati Kézikönyvet, amelyet a kerületben építészeti feladathoz jutó építészek használnak, tájékozódva belőle.
– Ami még mindig gondot jelent, az a divatossá vált mediterrán házak tervezése, amelyek tájidegenek, túlburjánzó tetőfolyamokat és bonyolult csomópontokat eredményeznek, s ezáltal magasabb építési költségeket is igényelnek. Próbáljuk ezért lebeszélni a tervezőket és az építtetőket az ilyen megoldásokról és az egyszerűsítések irányába terelni őket – hívta fel a figyelmet Jankovits Vera.

 

Gyermekorvosi rendelő


Az I. díjat a Nemes utca 22. alatt létesülő gyermekorvosi rendelő kapta, amelyet az Incorso Építész- és Építőműhelyben Bencze Zoltán és Kiss Szabolcs tervezett.
– A feladat Pestszentimre központjában rendkívül összetett volt. A meglévő karakteres megjelenésű szakorvosi rendelőintézet mellé kellett az új gyermekorvosi és fogorvosi szakrendelőt kialakítani, a városrészközponti tér megkezdett térfalának befejezéseként. A felnőtt szakorvosi rendelő ívelt megjelenése, anyaghasználata erős kötöttséget jelentett, míg a terület másik karakterformáló jellege a döntően kisvárosias, többnyire családi házas környezet.

Nemes utca 22 Gyermekorvosi rendelő

VAA 6963 copy

Benedek Elek utca 9. Társasház


A terv az ívelt alaprajzi rendszert átértelmezve a telek beépítési vonalával követi a megkezdett irányt.
– Az épület telepítése és a funkcionális tartalmat is tükröző tömegkompozíciója jó városépítészeti és építészeti válasz a feladatra, mely szerint egy korábbi építészeti szemlélet alapján kialakult épülethez is lehet kortárs módon igazodni, úgy, hogy egy városközponthoz méltó közösségi tér, „agóra” jöhessen létre.
Az épület léptéke a családi ház és a középület között jól eltalált, a különböző léptékű és funkciójú (lakó- és intézményi) környezetet megfelelő módon kapcsolja össze.
– A terv egyszerre adott példaszerű választ mind a tér felmerülő igényeire, mind a kisvárosias és családi házas környezethez való érzékeny alkalmazkodásra, és ezzel pozitív irányba mozdítja Pestszentimre városközpontjának a képét – összegezte a díjnyertes pályamű előnyeit Jankovits Vera.


36 lakásos épület


A II. díjat a Benedek Elek utca 9. alatti telken épülő 36 lakásos lakóépület érdemelte ki, amelyet Barta Ferenc, Kiss Róbert és Rogoz Péter tervezett. Az alapkoncepció szerint egy modern hangulatú társasház megtervezése volt a tervezők célja.
– A telekadottságok gondos vizsgálata után a tervtanácsnak a koncepcióterv három változatát mutatták be, melyek közül ezt a változatot javasoltuk kidolgozásra. Az ott lévő négy nyolcvanéves platán védelme érdekében az emeletes épülettömeg az utcával párhuzamosan, az előkerti beépítési vonalra került. Erre merőleges a tárolókat magában foglaló földszintes épületrész, mely elválasztja a földszinti lakások kertjét a felszíni parkolóktól.
Az épület belső közlekedése, a jól működő, klasszikus oldalfolyosós rendszert követi, ahonnan a délnyugati tájolású lakások nyílnak. A telepítés ugyanakkor a kialakult városszövetbe is beilleszkedik.
– Az épület tömegformálása és megjelenése szempontjából a modern anyaghasználat, a trendi szalagszerű „hajtogatások” és a keskeny erkélylemez elegáns, kortárs megjelenést kölcsönöz. Dicséretet érdemel az épület egyszerű, letisztult, minden divatos túlzástól mentes építészeti megfogalmazása – értékelte a második helyezett tervet a főépítész.


Egy családi ház


A tervtanács a III. díjat a Wlassics Gyula utca 93. alatt épülő családi háznak ítélte, amelynek tervezője Szabó Ádám. Az épület terve egy négytagú család számára készült, olyan alaprajzi kialakítással, hogy a későbbiekben az emelet akár önálló lakrészként is működhessen.
– A lakóház alaprajza jól szervezett, racionális térkapcsolatokkal, tágas, jól használható terekkel. Újszerű, merész, az utca tengelyével 15 fokos szöget bezáró tetőgerinccel kialakított épülettömeg, mely léptékével jól illeszkedik a Bókaytelep környezetébe, igazodik a terület építészeti fejlődési irányához. A családi ház érdekes, új formavilágot mutat, mely visszafogott stílusával és igényes anyaghasználatával példamutató a kerületben. A ház közvetlen környezetének arculata változatos, a megépülő lakóház üde színfoltjává válhat az utcaképnek. A kortárs és korszerű épület a településkép fejlődését pozitív irányba mozdítja.

 

Megfelelő kivitelező


A díjátadón elhangzott egy mondat, amely szerint a tervezők rémálma, ha a tervük díjat kap, de aztán valamiért nem készül el az épület. A harmadik díjat nyert családi ház tervezője, Szabó Ádám elmondta, hogy érdekes a mai helyzet, amikor rengeteg az építkezés, mert a legnagyobb gondot a megfelelő kivitelező megtalálása jelenti. Sokakat elijeszt ugyanis a szokatlan vagy kicsit bonyolultabb építészeti megoldás, ezért inkább a megrendelő feje főhet, hogy megtalálja a megfelelő kivitelezőt.