Egyre többen szeretnének úszni

Írta:  Róth Ferenc 2019.02.01.

Megduplázták a lakosági úszósávok számát.

Bizonyára nem a legkönnyebb döntései közé tartozott az önkormányzatnak, amikor arról határozott, hogy a két kerületi uszodát, a Vilmos Endre Sportcentrumban lévőt, illetve a Bókay-kerti Park Uszodát ki mikor, milyen beosztásban használhassa, ki élvezzen, úgymond, elsőbbséget. A lakosság vagy az egyesületek…

VAA 0110 copy
Végül az alábbi döntés született, amelyben benne foglaltatik Ughy Attila polgármester javaslata is.
„Az uszodákat nagy számban látogató közönség kényelmének az érdekében – ebből fakadóan a lakossági igényeket figyelembe véve – a Vilmos Endre Sportcentrumban lévő uszodában és a Bókay-kerti Park Uszodában február 1-jétől hétköznapokon reggelenként 6 és 9, valamint délutánonként 16 és 20 óra között megduplázták a lakossági úszósávok számát” – áll a közleményben.


Régóta húzódó ügy


Az uszodákat „csupán” az egészségük megőrzésére használóknak megvan a maga igazsága, ugyanúgy, mint a versenyekre felkészülőknek.
Azonban jó döntést hozni úgy, hogy akár csak kis mértékben is, de ne sérüljön a másik fél igazsága – szinte lehetetlen. Az érdekeltek tudják: régóta húzódó vitás ügy volt ez. A végső döntésnek az uszodákat használó lakosok minden bizonnyal örülnek, de kérdés marad, hogy ugyanezt mondhatja-e el a másik fél is. Mivel az ő edzésidejük csökkent…
Nyilvánvalóan nem a mi feladatunk ítéletet mondani, „bírónak” lenni, mi csupán véleményekre voltunk kíváncsiak.


A hullámok partot értek


Megkérdeztük Bögös Józsefet, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. uszodaüzemeltetési osztályának vezetőjét, miként sikerült az átállás, hogyan tudták megoldani az „igazságos” sportolási lehetőségek biztosítását.
A szakember elmondta, nem volt egyszerű, de úgy látja, hogy a „hullámok kifutottak, partot értek, s megegyezésre jutottak a felek”.
– Sok, ellentétektől sem mentes megbeszélést kellett folytatnunk, amíg eljutottunk a megoldásig. Nem mondom, hogy az ideálisig, de a körülmények adta legjobbig. A lakosság úszási, sportolási lehetőségeit nem szűkíthettük, ám nem akartuk az egyesületi sportolókét sem. Már csak azért sem, mert a Városgazda Utánpótlás Akadémia úszóin túl a vízilabdázóknak, a szinkronúszóknak, az öttusázóknak és a triatlonosoknak is helyet és időt kellett adni. Ez természetes igény a részükről, miként a másik félé is az.

 

Fájdalom nélkül


Lehet, hogy sokakat meglep, de a kerületben nem kevesebb, mint 17 egyesület hozzávetőleg 400 sportolója, gyermeke veszi igénybe az uszodák sávjait, ami természetesen örömteli egy sportos kerület esetében, ám a felület adott, az nem lesz nagyobb.
Az önkormányzat vezetése is tisztában volt azzal, hogy a lehető legkevesebb fájdalommal és hátránnyal járó megoldást kell választania ahhoz, hogy se a versenyúszókat, se a kikapcsolódási vagy rekreációs céllal az uszodákba érkezőket ne érje hátrány, ráadásul a kötelező úszásoktatásban részt vevő gyerekek se maradjanak víz nélkül.
alc. Nem lehetett jó döntést hozni
Vajon miként vélekedik a kialakult – ám a közös gondolkodással és kompromisszumokkal már megoldott helyzetről Lévai István Zoltán, a kerület sportjáért felelős alpolgármester?
– Tudtunk a gondról, s tisztában voltunk azzal, hogy úgy mondjam, „népszerűtlen” döntést kell hozni. Olyat, mert számunkra minden kerületi lakos fontos. Tisztában vagyunk azzal, hogy egyre többen járnak uszodába, akár edzeni, akár a szabadidejüket hasznosan eltölteni. Döntöttünk, ez a megoldás született, remélve, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza az uszodákba járóknak.