Új tagóvodával gazdagodott a Kossuth Ferenc-telep

Írta:  2014.09.17.
Átadták a pestszentimrei Napsugár óvoda Napvirág tagóvodáját.
Ünnepi műsor, koccintás és állófogadás kíséretében adták át hétfőn a pestszentimrei Napsugár óvoda Napvirág tagóvodáját. Tavaly december végén született meg a döntés: az Új Széchenyi Terv keretében 199 millió forinttal támogatja az állam a Napsugár óvoda bővítését. A héten pedig már birtokba vehették az épületet a gyermekek.

A megjelenteket Perge Zsoltné óvodavezető köszöntötte, köztük Ughy Attila polgármestert, Kucsák László alpolgármestert-országgyűlési képviselőt, Lévai István Zoltán alpolgármestert, a választókerület önkormányzati képviselőjét és Csomó Tamás alpolgármestert. Külön kiemelte a Méhecske csoport gyermekeit, akik már nagyon várták ezt a mai napot.

Unió, kormányzat, önkormányzat

– Kaptam egy hűtőmágnest az óvoda logójával, amit a hűtőszekrényemen méltó helyen tartok majd. Sokan, sokat vártunk erre az óvodára, és sokak közre- és együttműködése nélkül nem jutottunk volna el eddig a pillanatig – fogalmazott nyitóbeszédében Kucsák László, majd kipillantott a tágas ablakon a komor felhőkre, s mosolyogva folytatta: – Némiképp az időjárás is a kegyeibe fogadott minket, mivel az ünnepély kezdetének pillanatában éppen nem esett az eső. De na adjuk fel a reményt, hamarosan megjelenik a napsugár is.

A hetven férőhelyes beruházásról szólva így fogalmazott:
– A hetven kis óvodásnak ne tűnjék hetvenkedésnek, de valóban komoly eredményt értünk el.
A csaknem 200 millió forintos összeg nagyobbik része európai uniós pályázati forrásból származott, a kötelező önrész a kormányzat önerőalapjából, a maradék az önkormányzat büdzséjéből.

Jövőbe mutató befektetés

A kivitelező Mozaik Építőipari Kft. alapos és szemet gyönyörködtető munkát végzett. Minden csoport külön szobába költözhet, és minden csoportszobához tartozik mosdó. A világos, csúszásmentes járófelülettel ellátott tornaterem két egyenlő részre osztható, ezáltal párhuzamosan tarthatók benne foglalkozások.

– Nagy öröm nekem, amikor olyan ünnepségen vehetek részt, ahol nem puszta fát, vasat, követ, betont adunk át, hanem valami jövőbe mutató befektetést, mint amilyen ez itt – kezdte a beszédét Ughy Attila. – Már 2010-ben felmerült, hogy bővíteni kellene az itteni óvodai férőhelyeket. Ez az igény annak köszönhető, hogy a XVIII. kerület a főváros azon részei közé tartozik, ahova egyre több fiatal család költözik, amelyek sok esetben három, sőt négy gyermeket is vállalnak. Főleg Pestszentimrének ezen a részén, a Kossuth Ferenc-telepen, amely korábban meglehetősen elöregedettnek számított.
A polgármester kis kitérőben emlékezett az egykori iskolára.
– A tagóvodát a régi iskolaépületet átalakítva hoztuk létre, amely egy különleges épület volt, ugyanis számos jeles személy koptatta ott a padokat. Nem csak Lévai István Zoltánra gondolok, itt van körünkben Kékesi András rendőrkapitány úr is…
– Én is – szólt közbe a polgármester mellett álló óvodavezető.
– Én is, én is! – hallatszott mindenhonnan a vendégek soraiból.
– Jó – mondta a polgármester –, akkor most tegye fel a kezét, aki ide járt iskolába.
Rengeteg kar lendült a magasba. Ughy Attila a tőle megszokott humorral sommázta:
– Azt kell mondanom, hogy ha a a világnak nem is, de Pestszentimrének mindenképpen ez a közepe. Így még nagyobb ünnep, hogy sikerült felújítanunk ezt az épületet.
Beszéde további részében a polgármester kifejtette: nem kizárólag az épület újult meg, hanem vele együtt a kert is.

Fejlődik az iskola is

Pompás gyepszőnyeg veszi körül a színes mászókákat, csúszdákat, amelyek esésbiztos alapon várják a szebb időjárást és az örökmozgó óvodásokat.
– Sokáig nyugtatgattam az óvodai helyszűke miatt türelmetlen szülőket, várjanak türelemmel, ugyanis van esély arra, hogy az önkormányzat egy komoly beruházást valósítson meg – fogalmazott Lévai István Zoltán. – És megtörtént. Kaptak egy Mercedest, hiszen ez az épület olyan, akár az autók között a Mercedes.

Az alpolgármester megköszönte a szomszédos Táncsics Általános és Német Nemzetiségi Iskolának, hogy átadta ezt az épületet, a jövőről pedig azt mondta: együttműködik majd a két intézmény a pestszentimrei gyerekek nevelésében. Jó példa erre az új tornaszoba, ahol a megnyitóünnepség zajlott, ugyanis ott tartják majd az elsősök és másodikosok testnevelésóráját.
– Az óvoda mellett ma adjuk át az iskolaudvar fejlesztésének első ütemét is mondta Lévai István Zoltán –, amit jövőre követ az épület energetikai korszerűsítése.
Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az alacsony gyereklétszám miatt a Táncsics iskola léte veszélyben forgott, ám ha a Napvirág óvodából a gyerekek oda mennek iskolába, ez a probléma jó időre megoldódik.
A népviseletbe öltözött óvodások a napsárga kendős óvó nénik gyűrűjében adtak műsort. Produkciójukat koccintás és pohárköszöntők követték, majd az ünnepélyes szalagátvágás után a vendégeket körbekalauzolták az épületben.