Szilárd úton járhatnak a kerületiek

Írta:  2019.03.04.
 

Idén 27 útszakasz kaphat szilárd burkolatot Pestszentlőrinc-Pestszentimrén.

 

Nagyszabású program keretében aszfaltozzák le a Budapesten még meglévő földutak jelentős részét várhatóan még ebben az évben. Minderre összesen 8,3 milliárd forintot kapott az államtól a főváros tizenhárom kerülete, közöttük Pestszentlőrinc-Pestszentimre.
VAA 5584 copy
Értelemszerűen elsősorban a peremkerületekben találhatók nagyobb számban olyan útvonalak, amelyek még nem rendelkeznek aszfaltburkolattal, s az értük felelős önkormányzatok természetesen minél inkább szeretnék lecsökkenteni az ilyen utak számát. Sok esetben azonban nem egyszerű a helyzet, mert az útszakaszok néha nem a kerület tulajdonában, hanem fővárosi vagy állami kezelésben vannak, ezért a kivitelezéshez szükséges pályázás előtt tisztázniuk kell a jogi helyzetet.


Főpolgármesteri segítség


A leginkább érintett két kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Csepel polgármestere részvételével február 22-én rendezett sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy messzemenő támogatásával kezdődik el a Budapesten még meglévő földutak szilárd burkolattal való ellátása, amelyet korábban a fideszes polgármesterek kezdeményeztek. A várhatóan négy évig tartó program első fázisában 13 kerületi önkormányzat pályázott eredményesen. Első ütemben a főváros területén 181 földutat újíthatnak fel a kerületek, 41,4 kilométer hosszúságban, 8, 3 milliárd forint értékben.
Tarlós István hozzátette, hogy jelenleg még mintegy 225 kilométer földút található Budapesten, ami a teljes fővárosi hálózatnak 5,2 százaléka. A program első ütemében az összes földút mintegy 20 százaléka kaphat szilárd burkolatot. Benyújtott pályázata alapján támogatást nyert a II., III., XI., XII., XIV., XV., XVI. XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. és XXIII. kerület. A két legnagyobb támogatást elnyerő kerület a XXI. és a XVIII.


Itt a lehetőség


Ughy Attila hangsúlyozta, hogy a XVIII. kerületiek számára rendkívül fontos, hogy azokon a területeken, amelyeken kifürkészhetetlen okokból nem valósulhatott meg három évtizede a földutak szilárd burkolattal való ellátása, most végre lehetőség nyílik erre. A második legnagyobb összeggel támogatott kerület polgármestere hozzátette, hogy erre a célra most 1 milliárd 192 millió forintot nyert el pályázaton az önkormányzat.

 

A földutak szilárd burkolattal való ellátására kiírt pályázat első ütemében támogatást nyerő kerületi utcák:

1. Csap utca – 149,4 méter
2. Forgó utca – 76,43 méter
3. Pamut utca – 35,52 méter
4. Törvény utca – 85,09 méter
5. Lenkei utca – 152,82 méter
6. Erdősáv utca – 115,46 méter
7. Eszter utca – 94,46 méter
8. Csőszkunyhó utca – 337,07 méter
9. Kappel Emília utca – 93,72 méter
10. Lajta utca – 150,73 méter
11. Alpár köz – 31,16 méter
12. Párkány utca – 54,31 méter
13. Boronás utca – 354,16 méter
14. Szántás utca – 333,46 méter
15. Kerékvágás utca – 899,62 méter
16. Termény utca – 576,33 méter
17. Bagamér utca – 53,03 méter
18. Lenvászon utca – 201 méter
19. Zseb utca – 36,65 méter
20. Kettős-Kőrös utca – 303 méter
21. Olaszfa utca – 233,3 méter
22. Vág utca – 143, 4 méter
23. Liszt Ferenc köz – 63,5 méter
24. Közdűlő utca – 250 méter
25. Orgonafüzér utca – 518 méter
26. Kártoló utca – 246,72 méter
27. Szakály utca – 376,25 méter

 

 


Ebből az összegből csaknem 6 kilométer utat tud a kerület felújítani, ami várhatóan 27 utca burkolatát érinti. A bizonytalanságot azzal magyarázta a polgármester, hogy a pályázati kritériumoknak feltételesen felelt meg három utcaszakasz, amelyről még várják azt a végleges hatósági engedélyt, amelynek alapján eldől, hogy ténylegesen megkezdhetők-e ott az építkezések. Egy útépítés rengeteg pluszfeladattal és hatósági eljárás lefolytatásával jár, ami az érintett lakosoknak érthetetlennek tűnhet, ám hosszú távon csak a szakszerűen és a jogszabályi háttérnek megfelelő útfelújítás célravezető.

Idei kivitelezés


– Örömmel tölt el, hogy a programnak ebben a szakaszában a kerület legfontosabb útvonalait rendezni tudjuk, de bizakodva várjuk a második és a harmadik ütemet is, amikor azokon az útszakaszokon, ahol esetleg a tulajdonviszonyok miatt nem volt lehetőség a pályázaton részt venni, szintén támogatást nyerhetünk – mondta el Ughy Attila.
Hozzátette: Pestszentlőrinc-Pestszentimréhez hasonlóan az összes önkormányzat azon dolgozik, hogy valamennyi kérdéses tulajdonú utca jogi státuszát sikerüljön úgy tisztázni, hogy a második, illetve a harmadik ütemben ezek az utak is sorra kerülhessenek. A közbeszerzési eljárások eredménye hamarosan megszületik, így ha minden a menetrend szerint alakul, akkor március második felében elkezdődhet az útépítés a kerületben, és az ütem első felével várhatóan szeptember második felében végeznek a kivitelezők.


Egyedül nem megy


Lévai István Zoltán a program előzményeiről elmondta, hogy a kormány korábban hozott egy olyan határozatot, amely szerint 2022-re a még meglévő budapesti földutakat szilárd burkolattal kell ellátni. Az alpolgármester azért nevezte nagy jelentőségűnek ezt a pályázaton elnyert összeget, mert a külső kerületekben a földutak burkolattal való ellátása régóta fejtörést okoz, hiszen saját erőből nem képesek ezt megvalósítani.
Az elmúlt év őszén kiírt pályázatot követően elkezdődött az előkészítési munka, amelynek során az önkormányzat szakemberei a kerület valamennyi földútját számba vették és kiértékelték, valamint hozzákezdtek a terveztetéshez és az engedélyeztetéshez. Nem csupán az idő rövidsége okozott nehézségeket a tervek és az engedélyek beszerzésében, hanem különböző jogi problémák is hátráltatták az előkészítést. Voltak utcák, amelyek nem kerületi tulajdonban vannak, ezért majd csak a program második körében kerülhetnek a pályázatba. Ilyen például a Búzakéve utca, ahol régóta várat magára az útépítés, de állami tulajdonban van a közterület, és közigazgatási szempontból Soroksárhoz tartozik, ezért most nem lehetett támogatásra pályázni. Ennek a jogi helyzetnek a tisztázása folyamatban van, s ezt követően az utca szerepelhet majd a pályázati listán.


Újabb előkészületek


Ahol nem merültek fel problémák, és bekerülhetett a pályázatba az adott utca, az elnyert forrás felhasználásával a kivitelezőkkel március végéig szerződést kötnek, majd elkezdődhetnek az útépítési munkák. A kerületben a program első ütemének befejezése után kevesebb mint 5 kilométer hosszú földút marad szilárd burkolat nélkül. Ezeknek a szakaszoknak a pályázat következő körére való benyújtásához ugyancsak elkezdődtek az előkészítési munkák, s várhatóan az újabb ütemben támogatást nyernek – tudtuk meg Lévai István Zoltántól.
Ugyanakkor a kerület nemcsak a földutak megszüntetésére fordít figyelmet, hanem a saját kezelésébe tartozó utak, járdák állapotára is. Mintegy 284 kilométer hosszú belterületi úthálózat található a kerületben, amelyből 38,3 kilométer fővárosi tulajdonban, 30,9 kilométer a XVIII. kerület tulajdonában, de a főváros kezelésében van. Az önkormányzat erőfeszítései ellenére továbbra is több tíz kilométer útburkolat szorul sürgős felújításra.


Folytatódó programok


Az önkormányzat évente 200–250 millió forintot költ karbantartási és építési munkákra, de az útépítés az egyik legköltségesebb feladat, így az ilyen beruházási igények költségei messze meghaladják a kerületi költségvetés lehetőségeit, ezért, ha van rá lehetőség, az önkormányzat állami támogatással próbálja fejleszteni az úthálózatot.
A kerület idén is folytatja az évekkel ezelőtt elkezdett járdafelújítási programját és a kezelésében lévő utak rekonstrukcióját. Saját pénzeszközeinek felhasználása mellett folyamatosan keresi azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekkel ezeket a hálózatokat is korszerűsítheti.