Sporttársi búcsú Andrássy Gézától

Írta:  2019.03.05.

Második otthonában, a PSK pályáján búcsúztatták a 70 éves korában, február 8-án elhunyt Andrássy Gézát, a Pestszentimrei Sportkör egykori elnökét.

Ezúttal nem a labda zsonglőreinek, a szép cseleknek vagy a test-test elleni küzdelemnek a megcsodálásáért jöttek össze a sportbarátok a pálya mellett, hanem hogy végső búcsút vegyenek egy társuktól. Második otthonában, a PSK sporttelepén búcsúztatták március 2-án családtagjai, sporttársai, barátai, ismerősei, régi munkatársai Andrássy Gézát, a Pestszentimrei Sportkör egykori elnökét.
A Pestszentimrén sokak által ismert és szeretett sportvezető múltját a PSK elnöke és elnökségi tagjai méltatták, hiszen életének meghatározó helyszíne volt a klub. Ha valakiről elmondható, hogy minden szálával, teljes életével kötődött Imréhez, az ő volt. Itt született 1949. február 12-én, s itt, a Bocskai utcában élte végig néhány nap híján hetven életévét.

ag1

ag2


Az emlékezők között Lévai István Zoltán alpolgármester, a PSK elnökségének tagja is felidézte a sportember múltját, azt, hogy a családtagjai is sportszeretők és aktív sportolók voltak. Elmondta, hogy Andrássy Géza nagyapja intézője és vezetőségi tagja is volt az egyesületnek, édesapja pedig elismert focista volt, aki az ötvenes években játszott Pestszentimrén is. Andrássy Géza ezért már korán bekapcsolódott a helyi sportéletbe.
Mindene lett a labdarúgás. Maga is játszott a PSK különböző korosztályos csapataiban, majd 1984-től 25 éven keresztül aktívan részt vett a sportkör munkájában, edző, vezetőségi tag, majd 1994-től 2006-ig az egyesület elnöke volt. Eközben megszervezte a labdarúgó-, a női kézilabda és a sakkszakosztályt is. Legfőbb célja a sportkör működésének stabilizálása volt.
Többek között az ő határozott kiállásának volt köszönhető, hogy a sportkör ezen a helyen meg tudott maradni, hiszen két alkalommal is volt olyan szándék, hogy az ingatlant más célra hasznosítsák. Ő harcolta ki, hogy az akkori önkormányzat támogassa a sportkört és járuljon hozzá a pálya fenntartási költségeihez. Ennek eredményeként jött létre az az üzemeltetési és támogatási szerződés, amely azóta is fontos pillére a napi működésnek.
– Meghatározó alakja volt az immár 113 éves sportegyesületnek. Igazi példakép, lokálpatrióta, aki nélkül a klub ezen a helyen már megszűnt volna, és nem érte volna meg jubileumi, századik évét sem – búcsúzott a sportembertől egykori játékosa, Lévai István Zoltán.