Tűzgyújtási tilalom Budapesten

Írta:  sajtóközlemény 2019.03.07.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főhatóság március 6-i közleménye értelmében a tartós csapadékhiány miatt tűzgyújtási tilalom van Budapesten. A tiltás visszavonásig érvényes.

A tűzesetek szabad területen történő bekövetkezésének nagyobb kockázata esetén az erdőgazdálkodásért felelős miniszter megállapíthatja a fokozott tűzveszélyt, és tűzgyújtási tilalmat hirdethet ki, egyeztetve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF). Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken és a fásításokban, valamint az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon. Ideértendők a tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, s tilos a parlag- és gazégetés is.

tuz2

A tilalom kihirdetése

A tűzgyújtási tilalom kihirdetése és visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától, valamint a keletkezett tüzek gyakoriságától. A tűzgyújtási tilalomról (fokozott tűzveszélyről) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság (NÉBIH EI) közleményt küld az érintett szervezeteknek, az országos közszolgálati médiának, és hivatalos honlapján – www.erdotuz.hu –közzéteszi a tűzgyújtási tilalomról szóló térképet. Innen további szakmai honlapok érhetők el, amelyek számos egyéb hasznos információval szolgálnak a szabad területen történő tűzgyújtásról. Kiemelt helyen teszi közzé a hírt a katasztrófavédelem is a honlapján: www.katasztrofavedelem.hu.

A Magyarországi erdőtüzek 99 százaléka (!) emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt keletkezik.

 

A körülményeket a NÉBIH EI mindennap értékeli, és a BM OKF-fel egyeztetve dönt arról, hogy a következő napon szükséges-e a tűzgyújtási tilalom kihirdetése, vagy sem. Az említett honlapokon napi frissítéssel megtekinthető, hogy érvényben van-e még a tűzgyújtási tilalom. A lakosság a lakóhelye környékén lévő erdőterületekről a NÉBIH EI által készített interaktív erdőtérképen találhat további információt.

Az erdők védelme

Magyarországon két fokozottan tűzveszélyes időszakot különíthetünk el. Az egyik kora tavasszal, közvetlenül a hóolvadás után következik be, amikor elsősorban rét- és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő, általában a lombos erdőtelepítésekben és -felújításokban okozva igen jelentős károkat.

 A fokozottan tűzveszélyes helyeken a dohányzás is tilos!

 

A második veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor a hosszabb csapadékmentes, forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevélréteg teljesen kiszárad. Ezek az erdőtüzek elsősorban az eldobott cigarettacsikkek és a tűzgyújtási tilalom ellenére meggyújtott tábortüzek, nyári gazégetések következtében keletkeznek, főként erdei és fekete fenyves, valamint idősebb lombos állományokban.

 A klímaváltozás következtében a korábbinál forróbb nyarakon nem a tüzek száma nőhet meg jelentősen, hanem a terjedési sebességük és az intenzitásuk. Így esetenként jóval nehezebb az erdőtüzeket eloltani, és jóval nagyobb területeket érinthetnek, mint korábban.

(fotó: MTI)