Történelmi verbunkolás a PIK-játszóházban

Írta:  T.L. 2019.03.13.

Zászlók, kokárdák, tulipános párták, csákók – verbunkos játszóház volt a PIK-ben.

 

Zászlók, kokárdák, tulipános párták, csákók kerültek ki március 8-án az óvodások és a kisdiákok kezéből a Pestszentimrei Közösségi Házban rendezett történelmi verbunkolás és játszóház hagyományos rendezvényen egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk alkalmából. Az elkészült kellékeket a gyerekek felhasználják a március 15-i ünnepségeken.

LőrincjátszóházverbunkolásPIK1

Ha játékos körülmények között találkozunk a történelemmel, hatékonyabban juthatunk új ismeretekhez. Különösen a kisgyerekre érvényes ez, akiknek a figyelmét talán így jóval könnyebb lekötni, mint száraz adatok közlésével. Jó kezdeményezésnek tűnik, hogy évek óta március közepén, a 48-as szabadságharc évfordulóján, a PIK-ben egy-két órára összegyűlnek a kerületi gyerekek és egy színes foglalkozáson beleélik magukat történelmi események főbb mozzanatiba.

-Eredetileg csak iskolásoknak rendeztük a történelmi verbunkolást és játszóházat, de annyira jó visszhangja volt, hogy az óvodapedagógusok jelezték, szívesen bekapcsolódnának a játékba – mondta Fejér Julianna főszervező. – Idén nyolcvan óvodás vett részt délelőtt és ugyanennyi iskolás délután a két-három órás programon, amelyen többek között zászlók, csákók, kokárdák, tulipános párták készültek szakavatott pedagógusok segítségével. Ezeket a március 15-i ünnepségen iskolájukban, óvodájukban fel is használják.

Nemcsak 48-as kellékek készültek a látványos és a gyerekek által igen kedvelt foglalkozáson, de Magyar Márta pedagógus a huszárkapitány szerepében toborzóbeszédet is mondott, majd zászlóbontási ceremóniát mutattak be és az ünnepséghez kapcsolódó néptáncokat, Kossuth-nótákat is tanítottak a jelenlévő óvodásoknak, diákoknak.

-Nagyon szeretik a gyerekek a verbunkolást és játszóházat – tette hozzá Fejér Julianna -, mert nem szokásos oktatási intézményi keretek között, hanem szabadabb formában, más megvilágításban ismerkedhetnek meg a 48-as szabadságharc eseményeivel.