Hős vagy kalandor?

Írta:  K.Gy. 2019.03.18.

Pestszentimrén Bányai Júlia emléktáblájánál koszorúztak.

A pestszentimreiek a hagyományoknak megfelelően a Bányai Júlia-emléktáblánál emlékeztek meg 1848–49 eseményeiről.

Már az is elég bizarr, ha valakinek az életrajzában ez áll: született Vízaknán, meghalt Kairóban. E tények is színes életútról tanúskodnak, de ha beleásunk abba a nem túl bőséges életrajzi anyagba, amely Bányai Júlia történetét meséli el, egészen biztosan tátva marad a szánk.

Egy különös élet

Nem Pestszentimre az egyetlen hely ebben az országban, ahol Bányai Júlia annak ellenére kapott emléktáblát, hogy nincs helyi kötődése: avattak táblát a tiszteletére Makón, iskola viseli a nevét például Baján és Kecskeméten. Személyisége, életútja, rendkívüli vállalása bárki érdeklődését felkelti, a hazájáért tett szolgálata pedig példaértékű.

VAA 9565 copy

VAA 9567 copy

Sokan ismerik Mulan, a bátor kínai lány történetét – hiszen a Disney sikeres rajzfilmet is készített belőle –, aki egy korábbi háborúban megsebesült apja helyett állt be férfiruhában a hadseregbe, és sikereket ért el. Hasonló vállalást tett Bányai Júlia, aki 1848-ban meghalt férje nevén és irataival csatlakozott a szabadságharcosokhoz. A Magyar Életrajzi Lexikon szerint Kolozsvárnál tisztként szolgálva fedezte a magyar csapatok visszavonulását. Más források alapján, mivel kiválóan beszélt franciául – táncosnőnek kiadva magát – hírszerzőként dolgozott az orosz és osztrák csapatoknál. 1850-ben Törökországba menekült, onnan hazatért, de egy leleplezett összeesküvés után végleg el kellett hagynia Magyarországot. Így jutott Kairóig.

Imreiek ünnepe

A pestszentimreiek 17 éve emlékeznek március 15-re saját ünnepséggel, 2012 óta Bányai Júliának a városrész központjában felavatott emléktáblájánál. Az idei eseményen Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, és Herpainé Ábrányi Dóra, a Zöld Liget Óvoda vezetője mondott ünnepi beszédet. A műsorban Koczka Andrea, a Dohnányi Ernő Zeneiskola művésztanára citerázott és énekelt 1848-as dalokat. A díszőrséget a Dabasi Hagyományőrző Honvédtüzér Alapítvány tagjai adták. Az önkormányzat nevében Lévai István Zoltán alpolgármester, dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző és Bauer Ferenc önkormányzati képviselő koszorúzott.