Közös munka a tehetségesekért

Írta:  K.Gy. 2019.03.27.

Pestszentlőrincen zárult konferenciával a közös felvidéki–budapesti program.

 

A Sztehlo iskola volt az Európai Unió által támogatott Talented Life elnevezésű program pestszentlőrinci résztvevője. Az evangélikus intézmény felvidéki testvértelepülésünk, Szepsi egyik iskolájával működött együtt. A projekt lezárult, az együttműködés csak most kezdődik igazán.

sztehlo1

 

sztehlo2

 

sztehlo3

 

– Az önkormányzat régóta és többféle módon fejezi ki, hogy fontosak számára a testvérvárosi kapcsolatok – mondta a beszédében Lévai István Zoltán március 22-én az Új Tündérkert Étteremben, az Interreg elnevezésű uniós projekt keretében lezajlott Talented Life program záróeseményén.
Az alpolgármester hozzátette:
– Mindig keressük azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek forrást biztosítanak arra, hogy együttműködjünk a testvértelepülésekkel. A felvidéki Szepsivel eddig nem találtunk igazán jó pályázatot, ezért nagyszerű, hogy a Sztehlo iskola és a Boldog Salkaházi Sára iskolaközpont rábukkant erre a lehetőségre. Ők nyitották meg az utat a szorosabb együttműködés előtt.

Tehetség? Mi is az?

A Talented Life célja a tehetséggondozás eszközeinek és módjainak kutatása, megismerése volt. Tehetséggondozás – mint az az Új Tündérkertben rendezett zárókonferencián Páskuné Kiss Juditnak, a Debreceni Egyetem tanárának előadásából kiderült, ez a kifejezés nem csupán a pedagógiával nem foglalkozó emberekben vet fel kérdést, hanem maguk a szakemberek is vitatkoznak a létjogosultságáról, a hatékonyságáról, a céljairól. Az előadó szavaiból az derült ki, hogy bár akadnak kétkedő hangok, a tehetséggondozás eredményei igenis mérhetők, hatása kimutatható, módszerei pedig elsajátíthatók.
Az együttműködés a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium és a Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont között évekre nyúlik vissza. A két intézmény diákjai és tanárai már eddig is látogatták egymást, de a Talented Life program lehetőséget kínált arra, hogy a két közösség szervezetten dolgozzon együtt egy témán.

Tapasztalatok

A két iskola egészen biztosan jó pályázatot nyújtott be, hiszen 350 intézmény szeretett volna részesülni ebből az uniós forrásból, de csak 61-nek ítélték meg a lehetőséget, és a felvidéki–budapesti partnerség ezek között volt.
A programba nagyon sok minden fért bele. Az együttműködés egyik ágon a diákoknak szólt: azok, akik valamilyen művészeti, tudományos területen vagy valamilyen sportágban kimagasló teljesítményt nyújtottak, tehetségtáborokban találkozhattak, ahol a szakemberek mindenkit a saját területén igyekeztek új ismeretekhez juttatni. A program lehetőséget adott arra is, hogy mindkét iskolában fejlesszék a szakkörök rendszerét: ezek kínálatában többek között dráma, sport, néptánc és idegen nyelv szerepelt.
A cseretanárprogramban a két intézmény pedagógusai tartottak foglalkozásokat. A tanárok szakmai továbbfejlődését segítették a workshopok és a képzések is, hiszen hosszú távon az a fontos, hogy olyan pedagógusok dolgozzanak az iskolákban, akik felismerik a tehetséget, és a tudásukkal támogatni is tudják őket.
A pályázat tapasztalatait nyomtatott anyagban foglalták össze.
A zárókonferencián a Sztehlo iskola művészeti képzésében részt vevő diákok festményeiből nyílt kiállítás az Új Tündérkertben.