Mozgalmas tavasz és nyár a Kossuth téren

Írta:  R.F. 2019.04.04.

Húsvét, bibliatábor, kirándulás, igehirdetés is lesz a reformátusoknál.

A Kossuth tér nem csupán azért élénk ilyenkor tavasz tájt, mert minden zöldbe borul, de azért is, mert egymást érik a református felekezet változatos programjai. Ezekről kérdeztük Sándor Gabriella lelkésznőt.

VAA 2121 copy

– Tavasszal az élet utat tör magának a Kossuth téren is. De vajon az itteni református gyülekezet tagjai hogyan élik meg ezt az időszakot?
– Számunkra a tavasz Krisztus feltámadása köré rendeződik. Az ünnep előkészületeként a hosszú böjti időszak segít önmagunkba nézni s letenni mindazt, ami akadályoz abban, hogy a lelki dolgokkal foglalkozzunk. Célként ott van a golgotai kereszt, oda kell eljutni… Ott letehetjük a bűneinket, megpihenhetünk. Húsvétkor Jézus nemcsak a bűntől szabadított meg a halálával, hanem a feltámadásával a halált is legyőzte. Nagypénteken este a passiós istentiszteleten Krisztus urunk szenvedésének és halálának útját járhatjuk be a bibliai igék és egyházi énekek segítségével. A feltámadást ünnepi úrvacsorás istentiszteleten ünnepeljük.

Ismét a Havannára

– Bizonyára folynak már az előkészületek a nyárra, mert az az időszak hagyományosan gazdag önöknél.
– Igyekszünk, ezért már meghirdettük a bibliatáborokat. Az iskolásoknak június 17. és 21. között, az óvodásoknak június 24. és 28. között tartjuk. Az angol bibliahetet és a német bibliahetet augusztus 5. és 9. között rendezzük meg. Készülünk a Havanna-lakótelep játszóterén megtartandó Ötnapos Klubra is, ez július 1. és 5. között lesz.
– Valóban szép lett az altemplomuk… Új padlóburkolat, színpad, friss festés, modern fény- és hangtechnika. Ha itt minden ilyen tökéletes, akkor a közösségnek nem kell sehova elmennie, hogy jól érezze magát, mert megvan itt minden.
– Ez azért nem ilyen egyszerű. Az ifjúságiakkal mindig elmegyünk egy hétre az ország egy-egy érdekes pontjára, s ott tartjuk a bibliafoglalkozásokat, a kirándulások között. A presbiterekkel szintén elvonulunk egy-egy csendes hétvégére. Az idén lesz úgynevezett gyülekezeti csendes hétvége is júliusban. Nem azért, mert itthon nem jó, hanem azért, hogy mindent ki tudjunk kapcsolni és csak Istenre és az Ő igéjére figyeljünk.

A „szomszéd” hirdeti az igét

– Lesz-e az idén is szabadtéri evangelizáció?
– Olyannyira, hogy az időpontja is megvan már. Május 20–25. között tartjuk a kínálkozó helyszínen, a Kossuth téren. A presbitérium döntésének megfelelően Kiss László szemeretelepi lelkésztestvérünk hirdeti majd az igét.