A művészetek és a fizika varázslatos világa

Írta:  Gáll Anna 2019.04.05.

Színvonalas munkák az Országos Vers- és Prózaíró, Fotó- és Diaporáma-versenyen.

Hosszú-hosszú évek óta (egészen pontosan huszonhárom esztendeje) rendezik meg a XVIII. kerületben az Országos Vers- és Prózaíró, Fotó- és Diaporámaversenyt. Az idei megméretés ünnepélyes eredményhirdetését és díjátadóját természetesen a szokásos helyszínen, a versenyt rendező iskolában, a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziumában tartották március 23-án.

VAA 5877 copy

VAA 5870 copy

VAA 5875 copy

A verseny szervezője, dr. Grünvald Mária intézményvezető 1996-ban rukkolt elő a pályázat ötletével, azóta pedig évről évre megrendezik az alkotói „összecsapást”. A kerületi önkormányzat által támogatott rendezvény zsűrije a 2018/2019-es tanévben közel száz alkotó művét bírálta el. A 95 pályázó mintegy 150 pályamunkát nyújtott be, amelyek közül nem volt egyszerű kiválasztani a nyertes alkotásokat.

Az előző évekhez hasonlóan most is érkeztek be anyagok az ország legtávolabbi pontjairól is. Sopron, Nyíregyháza, Szeged és Jászberény – csak néhány azon települések közül, ahonnan neveztek a versenyzők. Az ünnepélyes díjkiosztón az okleveleket és a nyereményeket Galgóczy Zoltán alpolgármester adta át Grünvald Mária társaságában.

A versenyt követően Bagi Irma Hajnalka, a gimnázium igazgatóhelyettese előadást tartott az Eötvös 100 emlékév jegyében, vagyis a magyar tudományos élet meghatározó alakja, Eötvös Loránd fizikus halálának századik évfordulója alkalmából. A tanárnő eközben érdekes és beugratós kérdéseket tett fel a közönség soraiban helyet foglalóknak, s a helyes válaszért csokoládéval jutalmazta a versenyzőket. A gimnázium egyik tantermében – amelyet Eötvös-teremmé kereszteltek át erre a napra – Bagi tanárnő különféle izgalmas kísérletekkel varázsolta el a nézőket, beavatva őket a fizika csodálatos és ámulatba ejtő világába – legalábbis annak egy kis szeletkéjébe.

A versenyzők, az őket kísérő hozzátartozók és a nézők egy igazán emlékezetes nappal gazdagodtak – csakúgy, mint a gimnázium diákjai és tanárai.