Kávészünettel verseltek a diákok

Írta:  Temesi László 2019.04.09.

Folytatódott a februárban megkezdett „Ady 100” programsorozat a Pestszentimrei Könyvtárban.

Folytatódott a februárban megkezdett „Ady 100” programsorozat a Pestszentimrei Könyvtárban egy olyan Költészet Napi rendezvénnyel, amely pillanatok alatt megnyerte a diákok tetszését. Nem csoda, hiszen zenei kísérettel hangzottak el az ismert klasszikus versek.

Kávészünetre csengettek be április 8-án a PIK épületének színháztermében – ahonnan két osztály ki is szorult, olyan nagy volt az érdeklődés -,de itt a gyerekek nem kávét ihattak, hanem a versek illatát, zamatát szívhatták magukba egy órán át. Ebben segített nekik a Kávészünet Zenekar, amely egyre népszerűbb a fiatalok körében. Az évek alatt csaknem fél ezer iskolában fordult meg a duó, Popovics György és Németh Ferenc, hogy sajátos nyelvükön – a zene nyelvén – népszerűsítsék a gyönyörű magyar verseket. De mielőtt rázendítettek volna, a fő szervező, Fodor Beatrix, könyvtárvezető köszöntötte a megjelenteket, elsőnek a kerületi önkormányzattól, Galgóczy Zoltán alpolgármestert, aki szintén köszöntötte a több imrei iskolából összesereglett diákokat.

P1170093

P1520370

-Nagyon boldog vagyok – mondta -, hogy eljött ez a pillanat, amikor ilyen sokan érzik fontosnak a verseket, és egy rendhagyó irodalmi óra csak a költészetről szól. Nagyon fontos a jövő számára, hogy minél több versszerető gyerek cseperedjen fel. A Kávészünet Zenekar ebben segít nektek, hiszen más nyelvezeten próbálja népszerűsíteni klasszikus költőink gondolatait. Azt kívánom, hogy érezzétek jól magatokat ezen az órán és szeressétek majd felnőttként is a költészetet, mert az identitásunk megőrzéséhez ez elengedhetetlen – majd megígérte a vers nélkül maradt osztályoknak, hogy május 15-én megismétlik a PIK-ben a zenés rendhagyó irodalomórát.

Ezt követően, Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgató-helyettese megdicsérte Fodor Beatrixot a szervező munkájáért, majd tartalmas időtöltést kívánt. Volt még egy „kívánsága”:

-Kívánom, hogy az elhangzott versek közül legyen legalább egy kedvencetek és töltsétek fel a lelketeket.

Az egy óra alatt biztos, hogy feltöltődtek, olyan áhítattal hallgatták Ady, József Attila, Radnóti, Kosztolányi, Weöres Sándor megzenésített verseit. S abban is biztosak lehetünk, ha felnőnek, egy-egy kávészünetben előveszik kedvenc verses köteteiket.