Lesz majd árnya az adománynak

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.04.28.

Akik nem tüzelésre, ültetésre szánják a fát.

Noha a kerület faállománya évente több mint ezer új fával gazdagodik különböző kerületi és fővárosi önkormányzati forrásokból, április 24-én egy közüzemi cég, a Főtáv Zrt jóvoltából bővült a paletta. A társaság által adományozott 14 facsemete egyikét a Kossuth Lajos téren ültették el.

VAA 7641 copy

VAA 7613 copy


Pestszentlőrinc-Pestszentimrén több forrásból is megújul a közterületek faállománya, amelyet legnagyobb mértékben a kerületi önkormányzat és cége, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. gyarapít évről-évre, másrészről a főutakon mint az utak kezelője a Fővárosi Önkormányzat ültet fákat. Ezen kívül pedig a lakók és az intézmények is kérhetnek a kerületi faültetési akció keretében fákat az ingatlanjaik mentén egy akció keretében.
Nemrégiben egy újabb forrással gazdagodott a kerület, amikor április 24-én egy közüzemi cég adományozott 14 facsemetét, amelyből 3 törökmogyoró fa kerül a Brenner Parkba, 10 hársfa a Búvár Kund térre, valamint 1 törökmogyoró facsemete a Kossuth Lajos térre, az 1848–1849-es emlékmű melletti területre.
A faültetés és a Főtáv Zrt. által adományozott fák jelentőségéről Ughy Attila elmondta, hogy ebből is látszik, hogy a Fővárosi Önkormányzat és annak közüzemi cégei, valamint a XVIII. kerületi önkormányzat együttműködésében nem csupán a nagy közműhálózatok megújításáról van szó, hanem a partneri viszony időnként a társadalmi felelősségvállalással együtt járó akciókban, például az ilyen faültetésben is megnyilvánul.
– Szimbolikusnak is tarthatjuk, hogy a Kossuth Lajos térre ültetjük el ezt a fát, arra a helyre ahol a Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz pályázatával együttműködve újulhatott meg az elmúlt években a kerület legjelentősebb közparkja – hangsúlyozta a polgármester.
Ughy Attila hozzátette: nem csak a Főtáv Zrt-től kapott fákat ültetik ki idén, hanem az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az elképzelések szerint idén is több száz fát ültet el Pestszentlőrinc-Pestszentimrén az önkormányzat.
Molnár Rudolf tájékoztatása szerint a Budapesti Távhőszolgáltatási Zrt. nem először adományoz fát a kerületeknek, társadalmi felelősségvállalása keretében mintegy öt éve vesz részt hasonló akciókban.
A Főtáv Zrt. hőtermelés üzemeltetési igazgatója hozzátette: a cég a Föld napján szokott facsemetéket ajándékozni mindig más kerületnek. A XVIII. kerületi helyszínnel már több, mint ötszáz facsemetét adományozott a társaság kerületi önkormányzatoknak.
– Fontos számunkra a környezettudatosság, amelyet a saját technológiáinkkal, fejlesztéseinkkel is igyekszünk megvalósítani. Ennek egyik jele például, hogy az Erzsébet hídon átvezetjük a távvezetékünket, hogy a belváros is ellátható legyen ezzel a korszerű és környezetkímélő fűtési móddal.