Csak jöttek és jöttek az emberek…

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.05.03.

Jó idő fogadta Petszetlörinc-Pestszentimre majálisozóit az önkormányzat által támogatott mindkét rendezvény helyszínén, a Bókay-kertben és az Új Tündérket Étterem területén is.

Csak jöttek és jöttek az emberek a kerület két majálisának helyszínére, a Bókay-kertbe és a Gépmajálisra, az Új Tündérkert Étterembe. Előbbit a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szervezte, míg az utóbbi programjairól az étterem és a Hofherr-DUTRA Emléktársaság gondoskodott.


Jól döntöttek


Jól döntöttek azok, akik a XVIII. kerületi majálisok bármelyikét választották, mert mindkét helyszínen megtalálhatták a számukra kedves és élményekkel teli programot. Az események sorát mindkét rendezvényen Ughy Attila nyitotta meg. A polgármester az Új Tündérkertben immár 11. alkalommal rendezett majálison elmondta, hogy ez az esemény már nem csak a Hofherr-DUTRA gépeket vonultatja fel, hanem a korabeli időszakból származó Ikaruszt és az egykori Csepel járműveket is.
Ughy Attila örömét fejezte ki, hogy a nehezebb időszakokban is sikerült életben tartani ezt az eseményt, amikor kevésbé volt ismert ez a rendezvény és kevesebb forrás is állt rendelkezésre a megtartásához. Egyben jó szórakozást kívánt a majális valamennyi résztvevőjének az aznapi rendezvényeken.


A múlt tisztelete


Csak jöttek és jöttek az emberek a Tündérkertbe, ahol a gesztenye- és hársfák árnyékában régi, de még ma is működő gépcsodákat, traktorokat, Csepel teherautót, Ikarusz buszt, de még egy 1913-ban gyártott cséplőgépet is megcsodálhattak. Volt a kertben néhány veterán autó is, olyanok, amelyekből már csak keveset látni útjainkon, mint a Trabant, a bogárhátú VW, vagy a régi Mercedesek egyike. A gyerekek szép hársfák alatt kisvasútazhattak, illetve fejlesztő játékokkal tölthették el az időt.
Ezen az eseményen jelen volt az egykori gyár helyszínének helyet adó Kispest polgármestere, Gajda Péter is, valamint egyik helyettese, Vinczek György. Az alpolgármester köszöntőjében a munka ünnepe történelmi jelentőségét és az egyes korszakokra jellemző jelentését értelmezte. Stieber József, a Hofherr-DUTRA Emléktársaság tiszteletbeli elnöke megköszönte többek között a rendezvényen kiállító géptulajdonosok önzetlen segítségét, amely egyben kifejezi tiszteletüket a nagy múltú gép- és traktorgyárnak, amelyet Hofherr Mátyás 119 évvel ezelőtt alapított. Heilauf Zsuzsanna a Tomory Lajos Múzeum néhány újabb kiadványára hívta fel a figyelmet, köztük éppen a majálison is megtekinthető veterán gépeket bemutató füzetre.


Beindul a motor


Miután a résztvevők megkoszorúzták Hofherr Mátyás emléktábláját, következhetett a várva várt pillanat, amikor immár 11. alkalommal zúghattak fel a traktorok és munkagépek motorjai, hogy aztán elinduljon az óriási érdeklődéssel várt felvonulásuk a környező utcákban. Eredetileg a két polgármester indította volna be az egyik legszebb és legpirosabb régi traktort elsőként, de aztán valahogy úgy alakult, hogy egy érdeklődő kislány ült a traktor nyergében, így őrá szegeződött minden szem, a fényképezők és kamerák lencséje. Ughy Attila segített neki a kulcs elfordításában, majd azután feldübörgött a többi gép is.

A Bókay-kerti vidámpark

Csak jöttek és jöttek az emberek a Bókay-kerti majálisra is, ahol május első napján mintha semmi nem állta volna útját az önfeledt szórakozásnak. Erre a rendezvényre a korábbi tapasztalatok szerint több mint 15 ezer látogatóra számított a majálist szervező Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt., s bár nincs erre mérő eszköz, de lehet, hogy ezt a számot idén jóval meghaladták.


Zene, tánc és lufi


A hagyományos májusfaállítással induló eseményen a programot néptánc színesítette, amikor a Fesztiválszínpadon a régi korok szokásainak felelevenítésében a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola táncosai segítettek, akiknek nem új ez a szerep, hiszen már régóta otthon vannak a Bókay-kertben. A táncosok ezúttal is bevonták a közönséget az előadásukba, amivel a májusfa környékén közös tánc jött létre, s ez egyúttal növelte a benne részt vevők és a közönség hangulatát.

maj1

maj2

maj3

maj4

maj5

maj6

maj7

A május elsejei rendezvény programjában a gyermekszínházi előadástól kezdve a különféle sport- és táncbemutatókon át koncertek sorozatával szórakoztatták a közönséget. Ennek egyik darabjaként az érdeklődők megnézhették a Grimask Színház előadását, bemutatták tudásukat a Városgazda Utánpótlás Akadémia növendékei, s a Fesztiválszínpadon fellépett a Groovehouse együttes és Tolvai Reni. Az esti program két sztárfellépője közül az egyik a hosszabb kihagyás után a hazai zenei élet nagy visszatérőjeként számon tartott Exotic volt, míg a másik – egyben a majálist záró fellépő – a manapság ugyancsak ritkán látható és hallható KFT zenekar.
A helyszín nyújtotta szokásos lehetőségeken túl természetesen vidámpark is szórakoztatta a gyerekeket és a felnőtteket. Volt elég lufi, vattacukor, ugrálóvár, elektromos autó és dodzsem, körhinta és aki nyeregbe kívánt pattani, annak pónilovaglás. Választási év lévén pultjaikkal kitelepültek a politikai pártok is, de ezúttal nem az övék volt a főszerep, hanem a szórakozásé.


Foci és tenisz


Lehetett kapni bizsukat, focimezeket, valamint sajtot, mézet, epret és perecet, illetve a szokásos vásári portékák között is válogathattak a látogatók. A kézműves termékek és a kitelepülő vendéglátó standok idén is vonzónak bizonyultak. Aki megéhezett vagy megszomjazott, talált bőven a kedvére való ételeket és italokat, hiszen a majális nem lehet az igazi például sör és virsli nélkül.
Mindenki a maga módján majálisozott, hiszen voltak olyanok, akik ezen a napon is sportolással töltötték az idejüket a kertben. Voltak, akik nem tudtak lemondani a testmozgásról, mint például azok a teniszezők sem hagyták ki a szokásos edzéseiket vagy meccseiket, akik hétköznapokon is itt szoktak teniszezni.


Veteránok és szépek


Érdekes látványosság és az idei majális újdonsága volt az Oldtimer veterán autók és motorok kiállítása. A Bókay-kerti Napok révén Főzőfalu néven ismert területre költözött erre a napra 20–30 idős – mára ismét a régi fényének megfelelő állapotba hozott, működő – jármű.
Az egykori Skodák, Ladák, Moszkvics és Mercedesek mellett igazi kuriózumokkal is találkozhattunk. A legrégebbi példány egy 1929-ben gyártott, teljesen üzemképes állapotban levő Ford A-modell volt, amely közvetlenül a híres T-modellt követte a gyártósoron. Tulajdonosa, Kiss Pál Dániából hozta az eredetileg texasi, 3 ezer 300 köbcentis, 24 lóerős autót. Ugyanennek a tulajdonosnak megcsodálhattuk a Princess nevű limuzinját is, amelyből már csak mintegy 200 fut a világon.
A régi autókat és motorokat közelről is megtekinthették az érdeklődők, s arra a példányra, amelyik különösen megtetszett, szavazni is lehetett, hiszen szépségversenyt is tartottak a járműveknek. A mintegy 500 szavazat alapján az autó kategóriában egy 1967-es évjáratú Mercedes-Benz W 111 200 SE CABRIOLET-t, míg a motorok között a ROMET PONY-t találta legszebbnek a Bókay-kert közönsége.
Csak jöttek és jöttek az emberek és szerencsére a XVIII. kerületiek örömét sem rontotta el az időjárás május első napján, így önfeledten szórakozhattak a majálison a gyerekek és felnőttek mind a Bókay-kertben, mind pedig a Tündérkertben.